Hoppa till huvudinnehåll

Integration på två språk i Pargas - nu ska invandrare lära sig både finska och svenska

en kvinna och två män ser mot en lärare i ett klassrum
Kursen i Pargas är redan i gång. en kvinna och två män ser mot en lärare i ett klassrum Bild: Amanda Vikman/Yle integration,klassrum,Eeva-Stina Sallmén

För två veckor sedan startade den allra första integrationskursen i Pargas. Kursen ordnas i Axxell och det är dessutom första gången den hålls både på finska och svenska.

Eeva-Stina Sallmén har dragit finskspråkiga kurser tidigare. Hon tycker inte att det har varit ett problem att hålla kursen på två språk.

I dag är det andra veckan man är igång och passande nog pratar man om vitsippor och fästingar. En av kursdeltagarna säger att han har tänkt ta vaccinet eftersom han bor i Nagu.

Sallmén tror att behovet av bättre språkkunnighet bland de nykomna invånarna nu har ökat även i Pargas.

- Jag tror helt enkelt att man har sett ett behov av att hjälpa inflyttade med språket så att de enklare kan skaffa jobb och börja studera.

Hon tycker inte att det har varit svårt att kombinera två språk i kursen. Hon säger att alla elever är väldigt motiverade och vill lära sig. Det är betoning på finska men kursen håller sig till svenska alla fredagar.

Eeva-Stina Sallmén framför sina elever
Eeva-Stina Sallmén framför sin klass. Eeva-Stina Sallmén framför sina elever Bild: Amanda Vikman/Yle integration,Eeva-Stina Sallmén

Språkkunnigheten bland eleverna varierar

Några av studenterna har bott i Finland i över 20 år, men de anser ändå att det är bra att gå kursen för att förstärka språket. Många har också kommit för att ta vara på chansen att lära sig lite svenska.

Najlaa Adnan från Irak kan redan en hel del finska, men lär sig gärna mera svenska eftersom hon har lagt märke till att många i Pargas talar svenska.

- Alla här i Pargas verkar prata svenska, om jag åtminstone skulle kunna förstå dem så skulle det vara roligare, säger hon.

Hon upplever att svenskan är lättare att lära sig eftersom den liknar engelskan. Hennes ambitioner är ännu inte att lära sig prata svenska men att öka på hörförståelsen.

Yunes Charfu körde tunga fordon i sitt hemland Iran. Han skulle vilja behärska språken för att kunna skaffa sig ett finskt körkort och köra bland annat grävmaskin i framtiden.

- Nu har jag bara körkortsklass B, så jag måste lära mig språken för att kunna studera och skaffa rätt körkort. Det skulle vara roligt att köra till exempel plogbil i snön i framtiden, säger han.

Läs också