Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Vapaavuori är säker på att vårdreformen faller - men Samlingspartiets riksdagsledamöter deltog inte i regionens rungande nej

Bild från det stora vårdreformsmötet.
Enad front? Stadsdirektörerna och ordförandena för fullmäktige och stadsstyrelserna i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla ställde sig i led inför pressinfo efter den gemensamma diskussionen om vårdreformen. Bild från det stora vårdreformsmötet. Social- och hälsovårdsreformen (Sote)

Signalen utåt på det stora krismötet om vårdreformen i går var att kommunerna i huvudstadsregionen är enade i sitt starka nej. Men Samlingspartiet i Esbo och Vanda gav en helt annan signal om reformen.

Det var en borgmästare som var väldigt säker på sin sak som ställde sig framför pressen efter gårdagens vårdreformmöte i huvudstadsregionen. Vårdreformen faller, menar Jan Vapaavuori.

- Jag kan omöjligen tänka mig att någon Helsingforspolitiker i riksdagen skulle rösta för reformen efter det här, sade han.

Jag kan omöjligen tänka mig att någon Helsingforspolitiker i riksdagen skulle rösta för reformen efter det här― Jan Vapaavuori, borgmästare i Helsingfors

Så stark anses alltså signalen på mötet mellan fullmäktigena i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla vara. Och visst, de 262 ledamöterna talar med ett starkt mandat. De representerar sammanlagt 1,2 miljoner invånare i sina städer, en femtedel av befolkningen.

Hur enad är fronten?

Kritiken i utlåtandet som Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla skrev under i går består av att reformen är dåligt förberedd, har för knapp tidtabell och inte beaktar städernas särskilda behov.

Syftet med gårdagens möte att visa en stark enad front mot regeringen. Att beslutsfattare valda av en så stor del av befolkningen är så kritiska kan tänkas ha ett starkt signalvärde för riksdagen.

Men två saker försvagar den signalen. Dels är det inte första gången huvudstadsregionens städer framför kritik mot reformen, och ändå har planerna framskridit. Dels är det befogat att fråga hur enad front det verkligen är fråga om när Samlingspartiet, starkt i både regionen i fråga och i regeringen, är så splittrat i frågan.

Vad vill Samlingspartiet?

Man kommer alltså inte ifrån att Samlingspartiets sits var det klart intressantaste på gårdagens stormöte i Vanda.

I Helsingfors röstade alla Samlingspartiets ledamöter mot reformen i går. Men i Esbo och Vanda var det tvärtom. 18 Samlingspartister i Esbo valde att inte rösta nej till reformen. I Vanda röstade bara tre Samlingspartister för att fälla den.

Samlingspartiets riksdagsledamöter deltog inte i regionens rungande nej till reformen

Flera politiker sitter på två stolar här, invalda i både riksdag och stadsfullmäktige. Bland Samlingspartiets riksdagsledamöter på plats i går var det flera som inte röstade för att fälla reformen: Pia Kauma, Mia Laiho och Veera Ruoho från Esbo samt Sari Multala i Vanda.

Tre samlingspartistiska riksdagsledamöter var inte närvarande för omröstningarna på mötet: Kari Tolvanen, invald i Esbo fullmäktige samt Jaana Pelkonen och Juhana Vartiainen, invalda i Helsingfors fullmäktige.

Ett undantag bland Samlingspartiets riksdagsledamöter är Wille Rydman som röstade nej till reformen precis som de flesta i Helsingfors. Men han har tidigare sagt att det går bra att rösta mot reformen i fullmäktige men för den i riksdagen, att man är invald på olika premisser till de förtroendeuppdragen.

Knappt om tid nu

Hur som helst fördes de avgörande diskussionerna om vårdreformen inte i går i Vanda. De förs de närmaste veckorna i utskott och i riksdagen.

Utlåtandet räcks över för kännedom och de hoppas det ska ha betydelse för bland annat utskottsbehandlingen. Men att det verkligen skulle bära frukt är svårt att säga utgående från i går. Samlingspartiets riksdagsledamöter deltog inte i regionens rungande nej till reformen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes