Hoppa till huvudinnehåll

Nordiska fester direkt på Yle Arenan - 17 maj, det svenska prinsessdopet och kronprins Frederiks 50-årskalas

Oslos gator är fyllda till bredden under sjuttonde maj.
På torsdag kan du följa med 17 maj-festligheterna i Norge i direktsändning på Yle Arenan. Oslos gator är fyllda till bredden under sjuttonde maj. Bild: EPA/ AUDUN BRAASTAD sjuttonde maj,17 maj

- När Norge firar nationaldag är det fest, när en liten prinsessa döps är det fest och när en kronprins fyller jämna är det fest. Då firar vi också på Arenan, säger Gitte Laurell som är chef på Yle Arenan.

- Dels bor det många nordbor i Finland som följer med högtiderna i sina hemländer, dels tror vi att många finländare gärna skulle se den här biten av Norden .

Festligheterna sänds direkt på Yle Arenan, på de olika nordiska språken. Direktsändningarna kommer av rättighetsskäl inte att kunna ses i efterskott.

Norska flaggan
Norska flaggan Bild: EPA/PATRICK SEEGER biathlon

Maj och juni är festernas månad

17 maj har knappast någon undgått att höra. Norges nationaldag och den största festen i landet.

- 17 maj firas med barnparader, musikkårer och glass. På slottsbalkongen i Oslo är kungafamiljen på plats och det är fest över hela landet.

- Det här visar vi på Yle Arenan på norska, berättar Gitte Laurell.

Gitte Laurell.
Gitte Laurell, Yle Arenan. Gitte Laurell. Bild: Kaisa-Maaria Hildén Svenska Yle,Yle Arenan,gitte laurell

Sändningen från det norska nationaldagsfirandet är kortare än normalt i år, på grund av en strejk på det norska rundradiobolaget NRK. Den pågår cirka 10.30-14.45.

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary
Kronprinsessan Mary och kronprins Frederik av Danmark. Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Kronprins Frederik av Danmark,Danmark,Kronprinsessan Mary av Danmark,Danska kungafamiljen

Kronprins Frederik firar 50

Några dagar senare, den 26 maj, fyller Danmarks kronprins Frederik 50 år. Festligheterna i Köpenhamn pågår hela dagen. På Arenan kan du bland annat följa med när kronprinsen tar emot folkets gratulationer från slottsbalkongen på Amalienborg.

Prinsessan Madeleine och Christopher O’Neills dotter föddes 9.3.2018.
Lilla prinsessan som föddes 9 mars. Prinsessan Madeleine och Christopher O’Neills dotter föddes 9.3.2018. Bild: Christopher O’Neill / The Royal Court, Sweden. Prinsessan Madeleine,Christopher O’Neill,Sverige,Sveriges monark

Sveriges nya prinsessa döps i början av juni

I början av juni, närmare bestämt fredagen den 8.6, döps prinsessan Madeleines och Chris O’Neills tredje barn, lilla Adrienne. Dopet visas direkt på Arenan, men exakta tider finns inte än.

- Vi hoppas kunna erbjuda flera sändningar av den här typen i framtiden. Vi tror att det finns många som kan finna glädje i dem, säger Gitte Laurell.

Svenska kungafamiljen på Solliden, Öland, 2016.
Släktens yngsta finns inte med på gruppbilden från 2017, men snart är det dags att samla alla till dop och nya fotografier. Svenska kungafamiljen på Solliden, Öland, 2016. Bild: Anna-Lena Ahlström, The Royal Court, Sweden. Kronprinsessan Victoria,kungligheter,Svenska kungafamiljen,Carl XVI Gustaf,Drottning Silvia,Prinsessan Madeleine,Prins Carl Philip,Prinsessan Sofia