Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan en gnista ställa till det – förbjudet att göra upp eld i Österbotten

markbrand
markbrand Bild: Räddningsverket eldsvådor,eldsvåda

I hela Österbotten råder det just nu varning för skogsbrand. Det är mycket torrt i naturen och bara den senaste veckan har man haft till och med 12 gräsbränder.

Det är för många säger riskhanteringschef Thomas Nyqvist vid Österbottens räddningsverk.

- Sedan 11 maj har vi haft gräsbrandsvarning, vilket innebär att det är absolut förbjudet att göra upp eld. Sedan tisdag har vi flyttat över till skogsbrandssäsongen. Nu gäller det varning för skogsbrand, säger Nyqvist.

Alla de 15 gräsbränder som under våren härjat i Österbotten är orsakade av mänsklig verksamhet. Största enskilda orsaken är eldning av trädgårdsavfall och kvistar.

- Man borde tänka efter varför man överhuvudtaget ska elda dem. Om det finns ett annat sätt att göra sig av med dem ska man nog ta till det i stället, säger Nyqvist.

Riskhanteringschef Thomas Nyqvist.
Thomas Nyqvist Riskhanteringschef Thomas Nyqvist. Bild: Yle/ Malin Hulkki Thomas Nyqvist

En gnista kan räcka

Än så länge har gräsbränderna inte förorsakat husbränder, men nära ögat situationer har förekommit. Ingen person har heller i år ännu skadats i någon gräsbrand.

- I sådana förhållanden som vi nu haft så behöver det inte vara många gnistor som far i gräset bredvid och så är eldsvådan plötsligt större än vad man hade förväntat sig.

På Räddningsverkets webbplats finns anvisningar om hur man ska bete sig då man gör upp öppen eld. Bland annat valet av plats för eldande och vindförhållanden är centrala i det här sammanhanget. Man får absolut inte förorsaka skada åt någon annan med sitt eldande.

- Man ansvarar för allting som följer. Nu då det råder uppenbar risk för att elden sprider sig och marken och skogen är så torr som den är nu så får man inte göra upp någon öppen eld överhuvudtaget.

torrt gräs och åker som brunnit, närbild
torrt gräs och åker som brunnit, närbild Bild: Yle/Helena von Alfthan Gräsbrand,gräs,markbrand

Släckningen kräver stora insatser

Att släcka en gräs- eller skogsbrand innebär omfattande insatser från brandkåren både när det gäller utrustning och personal.

De gräsbränder som räddningsverket har jobbat med den här våren har varierat i storlek från några kvadratmeter till fyra hektar. Taktiken är att först försöka begränsa elden och sedan släcka tills det inte brinner mera.

- Då vi börjar tala om hektarbränder så går det ungefär 200 000 liter vatten för att släcka.

I år har det också hänt några gånger att hus börjat brinna på grund av att tobaksfimpar inte släckts ordentligt utan lämnats att glöda ute på terrassen vid huset.

I Finland har vi i dag cigaretter som ska slockna av sig själva, men Nyqvist påminner om att det trots det är viktigt att verkligen fimpa ordentligt då man rökt klart.

- Att fimpa de självslocknande cigaretterna är minst lika viktigt som det alltid har varit. Det behövs inte stor gnista som faller mellan terrassbräderna och så börjar det brinna. Man ska ha ordentliga askkoppar och verkligen se till att det släcks ordentligt då man avlägsnar sig från platsen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten