Hoppa till huvudinnehåll

Pargas FBK lyckades med rekryteringen – ”Men man ska vara försiktig med att konstatera att allt är bra”

Brandbil i Pargas.
Brandbil i Pargas. Bild: Yle/Lotta Sundström pargas frivilliga brandkår

Den senaste hösten slog Pargas FBK larm. Brandkåren var i skriande behov av nya aktiva medlemmar. Inför den alltid lika utmanande sommaren har rekryteringen lyckats – men många problem återstår ännu.

- Vi skulle nästan behöva fördubbla vår larmstyrka och mer än fördubbla vår rökdykarstyrka. Det skulle vara idealläget.

Det konstaterade larmavdelningens chef Petter Holmström för Yle Åboland i september. Nu, nästan åtta månader senare, kan Holmström ge ett glädjande besked: Läget ser betydligt bättre ut än för ett år sedan.

- Det ser bra ut för tillfället. Vi har fått in många nya medlemmar. Vissa kommer att stiga in i larmringen så fort som vi har fått byråkratin i skick, medan andra får vänta på att fylla 18, berättar Holmström.

Brandman med brandbil i bakgrunden.
Petter Holmström. Brandman med brandbil i bakgrunden. Bild: Yle/Monica Forssell Brandman,petter holmström

Medlemssituationen ser bra ut också hos de andra frivilliga brandkårerna i regionen, berättar ordförande Kaj-Johan Karlsson från Åbolands brandkårsförbund. Men trots att det ser bättre ut också i Pargas är allt inte frid och fröjd.

- Rekrytering är aldrig ett engångsprojekt som man gör bara då man har brist på medlemmar. Rekryteringen måste bli en kontinuerlig process. Där har vi nog lite att bita i ännu. Vi borde få in nya medlemmar i princip varje år.

- Utmaningar vad gäller manskapet så har vi fortfarande på rökdykarfronten. Där ställs betydligt högre krav vad gäller hälsa, kondition och utbildning. Rökdykare har vi fortfarande behov av, säger Holmström.

"Operativa styrkan minskar samtidigt som antalet larm ökar"

Sommarmånaderna för också med sig en egen utmaning. Både för att antalet personer i skärgården ökar – och för att antalet aktiva kårmedlemmar minskar.

- Överlag är sommaren alltid en utmaning för frivilliga brandkåren. Det händer lite mer på somrarna och folk rör sig betydligt mycket mer. Man åker ut till stugan och på resor. Det gäller både sommargäster och våra brandkårsmedlemmar.

- Med andra ord minskar vår operativa styrka samtidigt som antalet larm brukar öka. Framförallt om vädret håller i sig. Intressant kommer det åtminstone att bli. Jag hoppas att vi klarar av det, säger Holmström.

Skip Instagram post

Då Yle Åboland senast pratade med Holmström lyfte larmchefen fram arbetssituationen som en bidragande faktor till det stora personalbehovet. Men det är inte där som det har skett en förändring, berättar han.

- Jag tror vi har tre stycken arbetsgivare som tillåter sina anställda att rycka ut på arbetstid. Det som har hänt är att sådana som inte visste om vår verksamhet har fått information och blivit intresserade. Dessutom har vi lyckats rekrytera internt från vår ungdomsavdelning.

Holmström har också en hälsning till alla som rör sig i skärgården under de varma sommarmånaderna:

- Det är viktigt att hålla reda på varningarna för skogs- och markbränder. Om det varnas får man absolut inte göra upp öppen eld.

- Sen ska man också komma ihåg att varningarna ges över ett så stort område så att de alltid inte gäller just där man själv är, som till exempel i Egentliga Finland. Det kan ha regnat inne i landet, men ändå vara kruttorrt ute i skärgården. Man ska använda eget förnuft.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland