Hoppa till huvudinnehåll

Planeringen för USAs toppmöte med Nordkorea fortsätter trots fnurror på tråden

Nordkorea förevisade missiler under en militärparad
Förhandlingstaktik eller oro för försvaret? Nordkorea bromsar förhandlingsframstegen. Nordkorea förevisade missiler under en militärparad Bild: How Hwee Young / EPA Nordkorea,missiler

Nordkorea protesterar mot USA:s nya militärövningar med Sydkorea som började på måndag. Ett planerat möte med Sydkorea ställs in och toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un kan också vara i fara.

Beskedet kom som en total överraskning för Vita huset i Washington.

USA:s utrikesministerium togs också på sängen av beskedet om det inställda koreanska mötet i stilleståndsbyn Panmunjom.

Mötet var planerat till idag, men ställs nu in på grund av årliga militärövningar som började i Sydkorea i måndags, meddelade den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA sent igår eftermiddag.

Den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap spädde på med spekulationer om att Trumps toppmöte med Kim Yong-Un är i fara.

- I ljuset av den provokativa krigsövningen måste USA noga överväga det planerade mötets möjligheter, ska den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån ha formulerat sig.

På onsdag morgon meddelade vice utrikesminister Kim Kye-Gwan
att toppmötet inte kan hållas om USA insisterar på ensidig nordkoreansk nedrustning.

- Vi är inte längre intresserade av förhandlingar som skulle tvinga oss in i ett hörn och som ställer ensidiga krav på att vi måste göra oss av med våra kärnvapen, sa Kim.

Han var också kritisk mot den nationella säkerhetsrådgivaren John Boltons uttalanden om att Nordkorea borde följa "Libyens exempel och gå med på total och verifierbar kärnvapennedrustning."

Utrikesministeriet: Planeringen fortsätter

Utrikesministeriets dagliga presskonferens i Washington hölls strax efter Nordkoreas första besked igår kväll.

Enligt talespersonen Heather Nauert har ingen information kommit via de officiella vägarna. Hon trodde inte att militärövningarna är ett skäl att inhibera några möten.

-Kim Jong Un har tidigare sagt att han förstår och uppskattar behovet av gemensamma övningar mellan USA och Sydkorea. Det är noga planerade, lagliga och alla har informerats, sa Heather Neuert.

USA har inte hört någonting om att övningarna borde inställas eller att planeringen inte skulle fortsätta för mötet melllan Trump och Kim Jong-Un om en månad i Singapore.

Övningarna kan bli obehövliga?

De regelbundna övningarna mellan USA och Sydkorea har länge upprört nordkoreanerna. De innehåller all slags militär utrustning, också flygplan med kapacitet för kärnvapen, påpekar man från nordkoreanskt håll.

I vintras uppskjöts en stor årlig militärövning i anslutning till förhandlingarna och de olympiska spelen. Nyhetsbyrån AP påpekar att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un visserligen har uttryckt förståelse för övningarna.

Men han hoppades också att övningarna kan förändras och bli mindre när situationen på den koreanska halvön stabiliseras.

Kim Jong un på en humoristisk väggmålning i Los Angeles, med en donits och en milkshake i handen
Kim Jong Un i västerländsk mundering på väggmålning i Los Angeles. Kim Jong un på en humoristisk väggmålning i Los Angeles, med en donits och en milkshake i handen Bild: AFP / Lehtikuva Nordkorea,USA,Kim Jong-un,väggmålningar,donitsar

Inte längre ”den lilla feta raketmannen”

I Washington är det många som har förundrat sig över de snabba framstegen i kontakterna mellan Nordkorea och USA.

I slutet av förra veckan frigavs tre amerikanska fångar som en gest av välvilja.

President Trump har uttryckt högaktning för Kim Jong-Un och tackat honom för framstegen. Språkbruket har helt och hållet förändrats.

I en intervju i söndags talade utrikesminister Mike Pompeo om väsentliga ekonomiska stöd för Nordkorea, om allt går som planerat. Nordkorea kan få samma välståndsnivå som Sydkorea, enligt amerikanerna.

Sydkoreaner följer med Kim Jong-Uns nyårstal som ingav hopp om att Nordkorea inte tänker sabotera OS
Experter i Washington misstänker att Kim Jong Un kanske måste visa fasthet inför USA. Sydkoreaner följer med Kim Jong-Uns nyårstal som ingav hopp om att Nordkorea inte tänker sabotera OS Bild: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN Nordkorea,Kim Jong-un

Politisk tveksamhet eller kvällsmjölkning?

I Washington finns det många observatörer som misstänker att Kim Jong-Un nu är tvungen att bromsa. Nordkorea har aldrig gått så här långt i förhandlingar med USA eller Sydkorea.

Det finns en möjlighet att Kim Jong-Un inte har alla i Nordkorea med sig. Politiskt motstånd i landet kan tvinga honom att visa upp en negativ fasad eller revidera sina löften.

Dels kan det också finnas möjligheter att få mer, i nån slags kvällsmjölkning, om man hotar dra sig ur.

Projektet är viktigt för president Trump. Också han har problem att få acceptans på hemmaplan. Han har nämnt möjligheten att lämna förhandlingsbordet om man inte får till stånd tillfredsställande resultat.

Somliga observatörer menar att Kim Jong Un nu använder samma förhandlingsmetoder som Trump; hård retorik, smicker och hot, överraskningar.

källor AP, CNN, MSNBC, FOX

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes