Hoppa till huvudinnehåll

Succémålvakten Harri Säteri vågar tala om VM-guld: ”Det är målet varje år”

Harri Säteri vaktade Finlands mål mot USA.
Harri Säteri debuterade i NHL i vintras. Harri Säteri vaktade Finlands mål mot USA. Bild: Yle / Tomi Hänninen Harri Säteri

Det har knappast undgått någon att Sebastian Aho toppar poängligan i VM. Att Harri Säteri är etta i målvaktsligan har fått avsevärt mindre uppmärksamhet.

– Jag har inte kollat på statistiken en enda gång, säger Florida-målvakten.

Fyra matcher, fyra insläppta mål, fyra segrar och turneringens bästa räddningsprocent (95,4).

Harri Säteri måste väl vakta Finlands bur i kvartsfinalen mot Schweiz. Väl?

– Det klarnar i morgon. Jag vet inte hur lagledningen resonerar. Det spelar ingen roll. Jag förbereder mig på samma sätt hur som helst, säger 28-åringen.

Ingen risk att Lejonen underskattar kvartsfinalmotståndet

Hemma i Finland har det väckt en del förundran att Lejonen besegrat Kanada och USA, men torskat mot Danmark och Tyskland.

Är det så att Finland trivs bättre då förväntningarna inte är så högt uppskruvade?

– Kanske det ligger något i det. Finland spelar ofta sina bästa matcher som underdog. Mot Danmark och Tyskland kom vi inte upp till vår normala nivå, men nu då de tuffa matcherna återstår så finns det ingen risk att vi skulle gör nya plattmatcher. Alla inser vad som står på spel, funderar Säteri och fortsätter:

– Schweiz är ett tufft lag med några NHL-spelare. Vi kommer absolut inte att underskatta dem.

Det finns ingen risk att vi skulle gör nya plattmatcher

Många år under radarn

Harri Säteri har aldrig varit en av den finländska målvaktsskolans allra största affischnamn. Han var visserligen en av Finlands målvakter i JVM både 2008 och 2009, men de turneringarna slutade bedrövligt för Juniorlejonen.

Säteri etablerade sig heller aldrig på allvar hos den finländska ligapubliken. Efter bara två säsonger med Tapparas förstaspade tog han sitt pick och pack och prövade på lyckan i NHL och San Jose.

Den sejouren pågick i tre säsonger, men resulterade endast i matcher för Sharks farmarlag Worcester.

Efter ytterligare tre säsonger under radarn i KHL-klubben Vitjaz, fick han sitt nationella genombrott i VM i fjol.

Harri Säteri och Joonas Korpisalo
Förra året konkurrerade Harri Säteri ut Joonas Korpisalo i VM. Harri Säteri och Joonas Korpisalo Bild: Aleksi Alku / AOP/All Over Press ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey,Harri Säteri,Joonas Korpisalo,sport

De flesta förväntade sig att NHL-meriterade Joonas Korpisalo skulle vara Lejonens självskrivna första målvakt, men det var Säteri som stod framför stolparna i de viktigaste matcherna.

Precis som i år i Danmark.

– Jag har inte känt av någon press. Jag har haft en bra säsong och självförtroendet har vuxit fram under året. Det har känts bra och stabilt här i VM. Jag har kunnat spela avslappnat och jag har egentligen aldrig haft någon större brådska i rinken, säger han.

Jobbat hårt på sina svagheter

Harri Säteri anses ha en utsökt teknik och bra reflexer. Han läser spelet bra och täcker målburen ypperligt. Hans stora svaghet försökte han bli kvitt med i somras

– Jag satsade på att utveckla min snabbhet. Det gav resultat.

En annan viktig detalj har vuxit fram naturligt.

– Då man blir äldre så är det naturligt att man blir starkare mentalt. Till och med rejält starkare. Jag rubbas numera varken av positiva eller negativa händelser.

NHL-drömmen lever

Inte minst tack vare succén i VM i fjol fick Säteri en ny chans i NHL. Han tvekade inte då Florida Panthers erbjöd honom ett kontrakt.

Trots att det skulle ha varit mer lönsamt att fortsätta i KHL.

– Det var definitivt värt det. Jag ångrar inget. Det var eventuellt min sista chans att åka över. Jag är mycket nöjd över att jag gjorde det. Lönen var aldrig min första prioritet.

Under merparten av NHL-säsongen fick han nöja sig med att stå i skuggan av de mer meriterade Roberto Luongo och James Reimer.

Harri Säteri i Floridas mål
Harri Säteri fick några matcher i Florida i grundserien. Harri Säteri i Floridas mål Bild: Steve Nurenberg/Icon Sportswire ishockey,Harri Säteri,NHL,säteri

Då de båda två skadade sig i början av året fick Säteri chansen och han visade att han håller måttet också i NHL. Det blev nio matcher med en respektabel räddningsprocent på 91,1.

– Jag skulle ha varit nöjd med säsongen även om det inte hade blivit några NHL-matcher.

– Målet är att fortsätta i Nordamerika. Jag har kontrakt med Florida till slutet av juni. Det är möjligt att jag fortsätter i Panthers. Om jag inte förlänger så är alla alternativ öppna.

Finland går för guld

Harri Säteris närmaste mål är att leda Lejonen så långt som möjligt i VM. Efter segrarna över Kanada och USA känns Finland som en av de hetaste guldkandidaterna.

Säteri har inget emot att tala om guld.

– Finland spelar varje år för att vinna VM-guld. Det är en realitet.