Hoppa till huvudinnehåll

Vattnet i Littois träsk är fortfarande klart ett år efter kemikaliereningen – se video

Våren 2017 behandlades Littois träsk med 160 ton polyaluminiumklorid, vilket gjorde vattnet kristallklart. Ett år senare är vattnet fortfarande klart. Sjöns fosfornivåer har också hållits låga.

Förra året renades Littois träsk genom kemikalisk behandling, och vattenkvaliteten har fortsatt varit bra. Vid den granskning som i måndags gjordes i sjön på gränsen mellan S:t Karins och Lundo finns där inga blågröna alger.

Klart vatten i Littois träsk en månad efter den kemikaliska reningen i maj 2017.
Klart vatten i Littois träsk en månad efter den kemikaliska reningen i maj 2017. Bild: Yle/Linus Hoffman Littois träsk,Littois,sjöar,vattenrening

S:t Karins miljöbiolog Annemari Kari tror inte att blågröna alger kommer att hittas i sjön, åtminstone inte under början av sommaren.

– Vattenpest, som är ofarlig för människan, kommer sannolikt att börja växa i sjön. Vattenväxten mår bra just i sådana här klara, ljusa sjöar, säger Kari.

Grumligare vatten en positiv sak

Vattnet i Littois träsk är inte på långt när lika klart som för ett år sedan, just efter den kemikaliska reningen.

Att vattnet blivit grumligare är ändå en bra sak för sjön. Grumligheten hindrar solstrålarna från att komma ner under ytan, och då kan vattenväxterna inte rota sig på bottnen.

Littois träsk fick kristallklart vatten efter reningen.
Så här såg sjön ut i maj 2017. Littois träsk fick kristallklart vatten efter reningen. Bild: Yle/Kalle Mäkelä Littois träsk,Littois,sjöar,vattenrening,klart vatten
En flygbild av  Littois träsk med två små öar i mitten
Så här ser sjön ut våren 2018. En flygbild av Littois träsk med två små öar i mitten Bild: Kalle Mäkelä / Yle Littois träsk

Annemari Kari tror inte att sjön blir lika övergödd igen som innan den kemikaliska behandlingen.

– Jag hoppas att det inte blir någon algexplosion, så att sjön skulle hållas lika klar hela sommaren.

Jukka Heikkilä, som är styrelseordförande för Littois träsks delägarlag, säger att vattenvärdena för sjön är ännu bättre än väntat. Till exempel är fosforn i sjön bara en fjärdedel av mängden fosfor i sjön före behandlingen.

– Nu verkar det som att fosforvärdena är så låga att fytoplankton och annan växtlighet använder all fosfor i sjön, så det inte blir kvar någon föda för blåalger. Prognoserna visar inte på några massiva blågröna algblomningar, om några alls.

Littois träsk kryllar av braxnar

I höstas påträffades blodiga gäddor med söndrigt skinn och stora illaluktande blåsor. Då funderade man vilken andel den kemikaliska behandlingen i sjön hade. Så småningom visade sig gäddorna ha drabbats av vattenmögel.

Gädda med vit beläggning på huvud och rygg.
En gädda fångad hösten 2017 i Littois träsk. Gädda med vit beläggning på huvud och rygg. Bild: Juuso Manninen/Lehtikuva gädda,Littois träsk

Miljöbiolog Annemari Kari intygar att den kemikaliska behandlingen inte har skadat fiskbeståndet i Littois träsk. I vattnet finns fortfarande bland annat en stor mängd braxnar, som det är meningen att man ska fiska upp ur sjön i slutet av maj. På hösten fortsätter fisket med ljuster.

Enligt Jukka Heikkilä skulle de största braxnarna i våras avlägsnas innan lektiden. Med stora braxnar avser han fiskar på cirka fyra kilo och 70 centimeter.

– Sådana där braxnar stora som snöspadar producerar många små braxnar. Men värmeböljan gjorde att vi försenade oss, säger en besviken Heikkilä.

En kvinna och en man sitter vid strandbrynet en solig dag. Havet glittrar och man ser dem i motljus.
En kvinna och en man sitter vid strandbrynet en solig dag. Havet glittrar och man ser dem i motljus. Bild: Yle/Lotta Sundström Littois träsk,Littois,Vattenbryn,vattenrening,strandplanering,Picknick,kärlek,sommar,vår,maj,sjöar,S:t Karins,Lundo,pick-nick

Heikkilä medger att arbetet med braxnarna är enormt. Bara i fjol våras fiskades det upp fem ton braxnar ur sjön.

– Inte kommer vi någonsin att bli av med alla stora braxnar ur sjön. Braxnar på ett par kilo har egentligen inga naturliga fiender.

Du kan följa med situationen med blågröna alger bland annat i Littois träsk på webbsajten Järviwiki.

Artikeln baserar sig på Muistatko vielä satumaisen turkoosin Littoistenjärven? Tältä kemikaalein puhdistettu vesi näyttää nyt – katso video skriven av Kalle Mäkelä.