Hoppa till huvudinnehåll

WHO skickar försöksvaccin till Kongo-Kinshasa för att bekämpa ebola - 20 misstänks redan ha dött

Sjukvårdare förbereder sig för ebolaundersökningar på sjukhuset i Bikoro, Kongo.
Sjukvårdare förbereder sig för ebolaundersökningar på sjukhuset i Bikoro, Kongo. Sjukvårdare förbereder sig för ebolaundersökningar på sjukhuset i Bikoro, Kongo. Bild: AFP / Lehtikuva Hemorragisk feber, Ebola,Ebolautbrottet i Västafrika 2014,Kongo-Kinshasa,Sjukdom,epidemier,skyddsutrustning,hälsovårdare,hälsovårdspersonal

Den första försändelsen med ebolavaccin har skickats till Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo).

Försöksvaccinet har skickats från Europa via Världshälsoorganisationen WHO. Sammanlagt 4 000 doser vaccin har anlänt till Kongo - med målet att försöka hejda utbrottet av den smittsamma sjukdomen ebola.

Enligt WHO kommer ytterligare 4 000 doser att skickas iväg inom de närmaste dagarna.

Vaccinet har testats i begränsad omfattning i Västafrika.

Då ebola bröt ut i Västafrika under åren 2014–2016 ledde det till att 11 300 människor i Guinea, Liberia och Sierra Leone dog.

Vaccineringarna inleds inom kort

Enligt landets hälsoministerium inleds vaccineringarna nästa helg i Equateur i nordvästra Kongo. Tiotals människor befaras ha smittats med ebola i det området.

Ungefär 20 människor misstänks ha avlidit i ebola sedan april.

Vi har den erfarenheten att för varje bekräftat ebolafall så finns det 100-150 kontakter med människor― Tarik Jasarevic på WHO

WHO har också skickat 300 säckar avsedda för döda kroppar som måste begravas på ett tryggt sätt i de områden där man befarar att smittan sprider sig.

- Vi har den erfarenheten att för varje bekräftat ebolafall så finns det 100-150 kontakter med människor - som i sin tur har kontakt med ytterligare fler människor, och de här människorna behöver vaccin, säger Tarik Jasarevic, talesman för WHO.

Ebolautbrottet upptäcktes först i området Bikoro zone där man har påträffat 31 fall och 274 kontakter. Åtta fall och 115 kontakter har hittats i området Iboko.

WHO oroar sig över att sjukdomen når staden Mbandaka som har ungefär en miljon invånare. Om staden drabbas av ebola blir det betydligt svårare att tackla sjukdomsspridningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes