Hoppa till huvudinnehåll

WHO skickar försöksvaccin till Kongo-Kinshasa för att bekämpa ebola - 20 misstänks redan ha dött

Sjukvårdare förbereder sig för ebolaundersökningar på sjukhuset i Bikoro, Kongo.
Sjukvårdare förbereder sig för ebolaundersökningar på sjukhuset i Bikoro, Kongo. Sjukvårdare förbereder sig för ebolaundersökningar på sjukhuset i Bikoro, Kongo. Bild: AFP / Lehtikuva hemorragisk feber, ebola,Ebolautbrottet i Västafrika 2014,Kongo-Kinshasa,Sjukdom,epidemier,skyddsutrustning,hälsovårdare,hälsovårdspersonal

Den första försändelsen med ebolavaccin har skickats till Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo).

Försöksvaccinet har skickats från Europa via Världshälsoorganisationen WHO. Sammanlagt 4 000 doser vaccin har anlänt till Kongo - med målet att försöka hejda utbrottet av den smittsamma sjukdomen ebola.

Enligt WHO kommer ytterligare 4 000 doser att skickas iväg inom de närmaste dagarna.

Vaccinet har testats i begränsad omfattning i Västafrika.

Då ebola bröt ut i Västafrika under åren 2014–2016 ledde det till att 11 300 människor i Guinea, Liberia och Sierra Leone dog.

Vaccineringarna inleds inom kort

Enligt landets hälsoministerium inleds vaccineringarna nästa helg i Equateur i nordvästra Kongo. Tiotals människor befaras ha smittats med ebola i det området.

Ungefär 20 människor misstänks ha avlidit i ebola sedan april.

Vi har den erfarenheten att för varje bekräftat ebolafall så finns det 100-150 kontakter med människor― Tarik Jasarevic på WHO

WHO har också skickat 300 säckar avsedda för döda kroppar som måste begravas på ett tryggt sätt i de områden där man befarar att smittan sprider sig.

- Vi har den erfarenheten att för varje bekräftat ebolafall så finns det 100-150 kontakter med människor - som i sin tur har kontakt med ytterligare fler människor, och de här människorna behöver vaccin, säger Tarik Jasarevic, talesman för WHO.

Ebolautbrottet upptäcktes först i området Bikoro zone där man har påträffat 31 fall och 274 kontakter. Åtta fall och 115 kontakter har hittats i området Iboko.

WHO oroar sig över att sjukdomen når staden Mbandaka som har ungefär en miljon invånare. Om staden drabbas av ebola blir det betydligt svårare att tackla sjukdomsspridningen.