Hoppa till huvudinnehåll

Buffon lämnar Juventus efter 17 år – kan fortsätta karriären i ny storklubb

Gianluigi Buffon.
Gianluigi Buffon har varit en bärande vägg i det Juventus som har dominerat italiensk ligafotboll. Gianluigi Buffon. Bild: EPA Gianluigi Buffon

En sjutton år lång era tar slut på lördag. Målvaktsveteranen Gianluigi Buffon tar farväl av sitt Juventus, men 40-åringen har inte övergett tanken på att fortsätta spelarkarriären.

På dagens presskonferens i Turin kom ett väntat besked. Gianluigi Buffon gör sin allra sista match för Juventus på lördag när italienska ligan går i mål.

Veteranen sätter punkt för sina sjutton år i Juventus mot Hellas Verona. Han avrundar den titeltyngda tiden i klubben med den inhemska dubbeln.

– Att avsluta det här äventyret med två nya troféer var viktigt, men lördagens match är min sista med Juventus, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Hoppa över Twitterpostning

CL-uttåget i närminnet

Buffon tar farväl med att fira Juventus sjunde raka ligatitel, men det som man kanske i första hand kommer ihåg från säsongen är lagets tunga uttåg från Champions League.

I kvartsfinalreturen mot Real Madrid hade Juventus knappat in ett 0–3-underläge på bortaplan. När matchen var på väg mot förlängning fick Real en straff, Buffon blev skogstokig och fick rött kort. Cristiano Ronaldo var iskall från elva meter och skickade Juventus ur turneringen.

Efter matchen var målvakten fortfarande förbannad på domaren och sade att han borde ha suttit hemma i soffan.

– Du kan inte förstöra ett lags drömmar. Jag kunde egentligen ha sagt vad som helst till domaren, men han måste förstå nivån på den katastrof han skapar.

"Fått intressanta erbjudanden"

Efter sin 640:e italienska ligamatch är det inte säkert att Buffon lägger skorna på hyllan. De flesta har trott att 40-åringen lägger av efter säsongen, men vid presskonferensen var Buffon inte beredd att meddela det.

– Det enda som är säkert är att jag spelar på lördag. För femton dagar sedan var jag säker på att det är slutet, men jag har fått några intressanta erbjudanden – både på och utanför planen. Nästa vecka kommer jag att fatta mitt definitiva beslut.

Enligt italienska medier ska Buffon ha fått erbjudanden från europeiska toppklubbar som Real Madrid, PSG och Liverpool.

 • Studerande i Vasa kräver gratis preventivmedel

  Vasas studerande i sämre situation än i andra.

  Stadsstyrelsen i Vasa beslöt i måndags att införa en Vasamodell som innebär att preventivmedel ska ges gratis i sex månader i stället för tre månader som gäller i dagens läge.

 • Ett detektivjobb att upptäcka mobbning

  Sjundeålärare säger att barnen kan känna skam och rädsla.

  Skam och rädsla. Det finns många faktorer som gör att barn inte vill berätta om mobbning för sin lärare. I Sjundeå svenska skola använder lärarna alla sina sinnen för att upptäcka signalerna.

 • Teemu Pukki i målstim – nätade igen för Norwich

  Också Marcus Forss gjorde mål i engelska ligacupen.

  Saldot imponerar. Teemu Pukki har på tre matcher stått för två mål och en assist i Norwich. Finländaren gjorde ett succéinhopp för sin nya klubb då man besegrade Stevenage i den engelska ligacupen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport