Hoppa till huvudinnehåll

Burundis president blir idag en absolut diktator: “Det behövs en militärintervention för att stoppa ett inbördeskrig”

Demonstrant framför brinnande barrikader i Bujumbura i Burundi
Mannen på bilden är en av demonstranterna som år 2015 protesterade mot att president Pierre Nkurunziza ställde upp för en olaglig tredje mandatperiod. Demonstrant framför brinnande barrikader i Bujumbura i Burundi Bild: EPA / Dai Kurokwa Burundi,Bujumbura

I östafrikanska Burundi ordnas idag en kontroversiell folkomröstning om en ny grundlag - som i princip kommer att ge presidenten absolut makt i landet. Burundi hotas nu av fullskaligt inbördeskrig, säger en människorrättsaktivist som flytt landet till Uganda.

- Burundis framtid ser dyster ut. Oppositionen och minoriteterna kommer att ta till vapen efter omröstningen, säger Eulalie Nbizi.

Vi träffas i Ugandas huvudstad Kampala, där hon nu har varit på dagen i tre år.

- Jag firar treårsdag med folkomröstningen! säger hon och skrattar bittert.

Mörkhyad kvinna i röd klänning sitter på en bänk och tittar in i kameran.
Eulalie Nbizi. Mörkhyad kvinna i röd klänning sitter på en bänk och tittar in i kameran. Bild: Yle/Liselott Lindström Burundi,människorättsaktivister,eulalie nbizi

Hon tvingades fly år 2015 när oroligheter bröt ut i landet. Då ställde presidenten Pierre Nkurunziza upp för en tredje mandatperiod, trots att det var emot grundlagen. På det följde ett försök till statskupp för att få bort honom.

Hundratals dödades och nästan en halv miljon människor är fortfarande på flykt i grannländerna.

Nu vill presidenten ändra grundlagen så att han kan regera fram till 2034.

Samtidigt genomför han många andra förändringar i grundlagen. Men före 2034 kommer han att hinna få igenom många fler grundlagsförändringar, säger Nbizi.

Fredsfördraget i spillror

När Eulalie Nbizi rör sig i Kampala har hon alltid ansiktet täckt med en scarf. Hennes ansikte har synts överallt i Burundi - hon har utropats till statens fiende.

- De som för kampanj för nejsidan i folkomröstningen kommer att dödas, har presidenten sagt. Inte fängslas, inte torteras, utan dödas, säger Nbizi.

Men ändå finns det folk som orkar stå emot, och det inger lite hopp, säger hon.

Brundis president Pierre Nkurunziza.
President Pierre Nkurunziza. Brundis president Pierre Nkurunziza. Bild: EPA/CHRISTOPHE KARABA pierre nkurunziza

Nbizi själv var aktiv i en lärarunion och olika fackföreningar och kämpade för mänskliga rättigheter i Burundi.

Hon anklagades för att ha varit med i statskuppen år 2015, förföljdes av presidentens ungdomsmilis Imbonerakure och tvingades fly.

Etniskt våld hotar blossa upp

Nbizi vill inte tänka på vad Imbonerakure är kapabel till. Många unga har utbildats till dödsmilis i Demokratiska republiken Kongo, och följer nu presidentens minska vink.

Burundis grundlag bygger just nu på det så kallade fredsfördraget i Arusha, som slöts för att få ett slut på Burundis inbördeskrig i början av 2000-talet.

När grundlagen attackeras så här så attackeras också de mänskliga rättigheterna― Eulalie Nbizi

Fördraget ska förhindra att landet blir en diktatur och se till att minoriteter inte diskrimineras. Men presidenten förstör nu hela fredsfördraget, säger Eulalie Nbizi.

- När grundlagen attackeras så här så attackeras också de mänskliga rättigheterna, säger hon.

Presidenten tar nu bort alla kvoter för minoriteter. I Burundi skedde våldsamheter som har kallats folkmord redan före det mer kända folkmordet i Rwanda, och det etniska våldet hotar nu att blossa upp igen.

Risk för nytt folkmord

Under 1993 mördades tiotusentals tutsier av hutuer i Burundi, efter det följde samma mönster i Rwanda i april 1994. Hundratusentals mördades.

Efter oroligheterna år 2015 flydde hundratusentals burundier utomlands, största delen till Tanzania. Men landet har nu tröttnat och vill skicka tillbaka dem.

Burundis flagga.
Burundis flagga. Burundis flagga. Bild: All Over Press/Natanael Natanael Alfredo Nemanita Ginting / Alamy Burundi

Samtidigt har relationen mellan Burundi och Rwanda blivit riktigt dålig. Rwandas president är tutsi, och Burundis hutu. Båda beskyller varandra för att träna upp miliser mot varandra.

Med den nya grundlagen vill presidenten att makten ska finnas bara hos hans närmaste och hans etniska grupp. Han får i princip total makt över polisen, undervisningsväsendet och parlamentet.

Presidentens privata dödspatrull

Vem underrättelsetjänsten kommer att stå under är oklart, och det finns en risk att de blir presidentens privata dödspatrull, säger Nbizi.

- Han kommer efter imorgon att kunna klubba igenom vad han vill utan parlamentets godkännande när, inte om, grundlagsförändringen går igenom, säger Nbizi.

Så fort resultatet är klart träder grundlagsförändringen i kraft.

När Finland nyligen utropades till världens lyckligaste land var det Burundi som fanns på botten.

Människorättsaktivisterna från Burundi som tvingats i exil är många. Men de försöker nu få igenom ett gemensamt budskap.

- Det behövs en militärintervention i Burundi, annars kommer presidenten att döda alla som är emot honom, säger Eulalie Nbizi.