Hoppa till huvudinnehåll

Dagisbarnens tips för hur man klarar av värmeböljan: "Man ska ha keps och äta mycket ost om man är hungrig"

Amelie Lund, föreståndare på daghemmet Tallbo sitter utomhus runt ett bord med daghemsbarn.
Barnen vet att det är keps eller solhatt som gäller. Amelie Lund, föreståndare på daghemmet Tallbo sitter utomhus runt ett bord med daghemsbarn. Bild: Yle/ Anna Aaltonen daghem,Dagisbarn,barnträdgårdslärare,Amelie Lund

På Tallbo daghem i Helsingfors har barnen stenkoll på hur man ska skydda sig mot den stekande solen. Ett stenkast från havet vid Talludden finns det gott om skugga att leka i.

- Man vet att det är sommar när man kan ligga i gräset och vila, säger Karen Litonius.

Alina Barner-Rasmussen tycker å sin sida att fåglar, fjärilar och blommor är säkra tecken på sommar.

Två flickor iklädda hatt och keps står och blickar ut över havet vid daghemmet Tallbo.
Ett stenkast från havet njuter barnen på Tallbo daghem av sommaren. Två flickor iklädda hatt och keps står och blickar ut över havet vid daghemmet Tallbo. Bild: Yle/ Anna Aaltonen Dagisbarn,daghem,Hatt,Keps,småbarn,flickor,Tallbo daghem

Barnen är alla överens om att någon form av hatt eller keps samt solkräm är nödvändigt då det är en varm dag. De har märkt att man blir törstigare då det är varmt och tycker det är bra att dricka lite mera än vanligt.

- Man kan dricka saft, vatten och mjölk ute. Och ost... man kan äta ost om man är hungrig, säger Litonius.

I sommar ser många av barnen fram emot att simma, äta glass och besöka Borgbacken.

En röd leksaksvattenkanna med vatten och maskrosor i. En barnhand håller i kannan.
Till en bra blomsoppa krävs bara två ingredienser: vatten och maskrosor. En röd leksaksvattenkanna med vatten och maskrosor i. En barnhand håller i kannan. Bild: Yle/ Anna Aaltonen Vattenkanna,daghem,Kanna,Tallbo daghem

- Barnen har egna vattenflaskor som de kan dricka ur och det är viktigt att det hela tiden finns möjlighet att vara i skuggan, säger Amelie Lund, föreståndare på Tallbo daghem som är ett av barnavårdsföreningens daghem.

Föräldrarna har enligt Lund blivit instruerade att smörja in sina barn med solkräm, men det finns även solkräm på daghemmet vid behov. Hon tycker inte att man behöver gömma sig inomhus så länge man ser till att dricka tillräckligt och skydda sig med hatt och solkräm.

- Barnen vill vara ute mera och det märks att de njuter, säger Lund.

När använder du solkräm?

Bara då det redan är för sent.
42.6% (49 röster)
Alltid då det är sol!
31.3% (36 röster)
Aldrig, solkräm är för mesar.
26.1% (30 röster)
Antal avgivna röster: 115

Här kan du höra intervjun med barnen:

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen