Hoppa till huvudinnehåll

Fullmäktigeledamöter i Korsholm: Avbryt fusionförhandlingarna omedelbart

Kommunfullmäktige i Korsholm.
Kommunfullmäktige i Korsholm. Bild: Yle/Johanna Ventus Fullmäktige,kommunfullmäktige i korsholm

På torsdagens fullmäktigemöte i Korsholm lämnades två motioner in om att omedelbart avbryta fusionsförhandlingarna med Vasa.

Per Henrik Lithén från SFP var initiativtagare till den ena motionen medan den andra lämnades in av partikollegan Margareta Rodas.

- Om man skulle ha varit här med kameran skulle man säkert ha fått en del intressanta miner på bild, säger fullmäktigeordförande Carola Lithén (SFP).

Carola Lithén i Yle Österbottens nyhetslandskap.
Carola Lithén. Carola Lithén i Yle Österbottens nyhetslandskap. Bild: Yle/Kati Enkvist. lithén

Initiativtagarna hoppades att motionerna behandlas i brådskande ordning eftersom kostnaderna och arbetstiden rullar hela tiden då kommunen undersöker och gör förberedelser för samgångsavtalet.

Kommuninvånarenkäten om fusionsförhandlingarna behandlades också under mötet utan desto större hallå.

- Fullmäktigeledamöterna har nog med intresse läst igenom det material som finns efter enkäten, men ingen ställde en enda fråga eller kommentar, så det klubbades bara igenom, konstaterar Carola Lithén.

Namninsamlingen behandlades inte

Namninsamlingen för en folkomröstning om en eventuell sammanslagning med Vasa togs däremot inte upp på mötet.

- Nej, inte i det här skedet. Men vad man nu har hört så tycker de flesta, om inte till och med alla fullmäktigeledamöter, att det är ganska klart att det kommer att ordnas en rådgivande folkomröstning, säger Lithén.

Insamlingen som Kim Eriksson (SDP) var initiativtagare till lämnades in till fullmäktige i april med över 2100 underskrifter.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten