Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors får stor makt i Nylands landskapsfullmäktige - det blir svårt för mindre kommuner att alls få någon representant invald

Vy över Helsingforstaken.
Helsingfors protesterar hårt mot landskapsreformen men ser ut att få all makt i landskapsfullmäktige. Vy över Helsingforstaken. Bild: Beppe Arvidsson / Alamy Helsingfors,Stadssiluett,bostäder

Det är möjligt att över hälften av platserna i landskapsfullmäktige i Nyland går till Helsingfors, och att bara ströplatser blir över för andra kommuner än Esbo och Vanda. Det kan gälla för partierna i mindre kommuner att samarbeta för att alls få någon invald.

Mikael Grannas, kommundirektör i Sibbo, skrev tidigare i veckan en insändare i Helsingin Sanomat om oron för demokratiunderskottet i landskapsfullmäktige. Han är besviken på att frågan om demokratiunderskott inte beaktas, trots att kommunerna har påtalat det redan länge:

- Man konstaterar bara att det här är den modellen som vi har, 18 landskap och 18 valområden. Fast redan i riksdagsvalet är Nyland två valområden, Helsingfors är skilt från övriga Nyland, säger Grannas.

Sibbos kommundirektör Mikael Grannas
Mikael Grannas, kommundirektör i Sibbo. Sibbos kommundirektör Mikael Grannas Bild: Yle/Carmela Walder Mikael Grannas,Sibbo,kommundirektör

Nyland blir det största av de 18 landskapen och kommer att ha ett landskapsfullmäktige med 99 platser. Enligt simuleringar grundade på senaste riksdagsval och kommunalval skulle över hälften av de här platserna tillfalla Helsingfors, och en stor del av resten av platserna gå till Esbo och Vanda.

De ströplatser som blir över är inte många och en stor del av de 26 kommunerna i Nyland riskerar alltså bli helt utan egen representant i landskapsfullmäktige.

Borgå skulle få en plats och Hyvinge med 49 000 invånare skulle vara den första som blir helt och hållet utan representation― Mikael Grannas, Sibbo

Det här är något som de mindre kommunerna oroat sig för redan länge.

- I HS simulation gick gränsen för noll platser mellan Borgå och Hyvinge. Borgå skulle få en plats och Hyvinge med 49 000 invånare skulle vara den första som blir helt och hållet utan representation. Och det är ju en ganska allvarlig grej.

Dessutom är skillnaden mellan de 18 lanskapen storlek stor. En kommun som skulle räknas som stor i något mindre landskap är liten i Nyland och riskerar därför bli utan representation.

"Namnstarka politiker väljs in"

När hela Nyland med 26 kommuner är ett och samma valområde oroar sig de mindre kommunerna för att främst de namnstarka politikerna från Helsingfors kommer att få röster.

Grannas är rädd att över hälften av kommunerna i Nyland blir utan representant och att det är namnstarka politiker som har en chans att bli invalda: politiker med stor synlighet och bra kapital att föra kampanj.

- Den största befolkningen finns i huvudstadsregionen och där finns också synliga politiker. Det kräver någonting extra för att man ska bli invald från utanför huvudstadsregionen. Då är det lätt så att om det finns 99 platser så kanske 10-20 kommer från utanför huvudstadsregionen, säger Grannas.

Val kan inte jämföras rakt av

Det är bland annat vårdförbundet Super och tidningen Helsingin Sanomat som redan i fjol gjort simuleringar utgående från väljarbeteendet i både senaste kommunalval och riksdagsval.

Båda simuleringarna ger Helsingfors långt över hälften av rösterna i Nylands landskapsfullmäktige. Också Marianne Pekola-Sjöblom, forskare på Kommunförbundet, säger att det kan gå just så.

Marianne Pekola-Sjöblom står framför en blåvägg med Yle-logon.
Marianne Pekola-Sjöblom, Kommunförbundet. Marianne Pekola-Sjöblom står framför en blåvägg med Yle-logon. Bild: Yle/ Karin Filén marianne pekola-sjöblom

Men hon påpekar att varje val är enskilt och framför allt att landskapsvalet är helt nytt och därför inte rakt av kan jämföras med tidigare valresultat.

- Riktgivande kan det vara, men det beror så väldigt mycket på hur kandidatuppställningen kommer att se ut och hur aktivt medborgare sedan röstar.

Det är ännu inte klart om det blir vare sig reform eller val men partierna har kommit igång med sina första kandidatutnämningar. En del riksdagsledamöter har till exempel meddelat att de ställer upp i både landskapsvalet och riksdagsvalet.

I princip är det förstås så att de som väljs in ska arbeta för hela landskapets bästa och inte bara sin egen kommun. Men i tidigare valkampanjer har man ofta sett att kandidaterna betonar vilken stad eller till och med vilken stadsdel de kommer ifrån.

Läget är så väldigt oklart, inte bara för medborgare utan också för kommunala beslutsfattare, så hur ska man sen få människor att gå och rösta?― Marianne Pekola-Sjöblom

Frågan är hur partierna och särskilt kommunerna ska göra för att få in representanter i landskapsfullmäktigena. Det kunde i någon mindre kommun löna sig för partierna att samarbeta om starka kandidater, för att få någon invald alls.

En ännu större fråga är förstås hur kommunerna och partierna ska aktivera medborgarna att verkligen rösta i landskapsvalet.

- Det jag åtminstone själv är väldigt orolig för är om vi kommer att ha val i slutet av oktober med så här kort varsel att förbereda oss. Läget är så väldigt oklart, inte bara för medborgare utan också för en del kommunala beslutsfattare, så hur ska man sen få människor att gå och rösta?

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen