Hoppa till huvudinnehåll

Korsholm satsar på stadsmiljö – Smedsby får fler höghus

Smedsby centrum
Smedsby centrum. Smedsby centrum Bild: Yle/Amanda Bieber smedsby centrum

Den så kallade Äppeldalen i Smedsby i Korsholm bebyggs med två höghus med 5 och 6 våningar. Centrum av Smedsby kommer att bli betydligt mer stadslikt de närmsta åren.

Det säger ordförande Kenth Nedergård (SFP) i samhällsbyggnadsnämnden. Efter en process på flera år finns det nu möjlighet att bygga två nya höghus i centrala Smedsby.

- Äntligen har vi fått en detaljplan som är klar att tas vidare till fastställande i fullmäktige. Det kommer att byggas väldigt mycket i Smedsby centrum de närmsta åren, säger Nedergård.

Det nu aktuella området ligger intill Folkhälsan där det i dag finns en förfallen äppelodling. Förutom två nya höghus finns också utrymme för en park.

8 våningar höga hus

Men enligt Nedergård är mera på gång i Smedsby centrum. Bland annat håller tidigare riksväg åtta på att göras om.

- Centrumplanen möjliggör byggande av åttavåningars höghus. Då före detta Rriksåttan blir en mycket mindre gata får vi mer plats i centrum. Det ska bli en mer stadsliknande miljö.

Nedergård hoppas det finns privata entreprenörer som är beredda att bygga mer i Smedsby centrum.

- Vi får se i vilken takt det går, hur mycket marknaden tål. Men meningen är att Smedsby ska växa och det gör det sannerligen på det här viset.

Grannar missnöjda?

Enligt Nedergård har kommunen under processen med äppeldalen försökt beakta grannarnas åsikter. Bland annat har man beaktat hur skuggan från husen kan falla.

- Men bor man i ett centralt område måste vara beredd på att det sker en viss utveckling.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten