Hoppa till huvudinnehåll

Skärgården tappar invånare då alltför få nya människor blir till

Flyttlådor
Flyttlådorna är packade. Skärgården flyttar sakta bort. Flyttlådor Bild: Peter Frank kvanthopp

Både Pargas och Kimitoön tampas med en minskande befolkning. Jobben finns annanstans och de unga är för få.

Befolkningsutvecklingen är en brännande fråga i kommunerna i Åboland och kring Åbo. Invånarantalet är trots allt avgörande för hur livskraftiga kommunerna är och påverkar bland annat skatteintäkterna.

I Egentliga Finland ökade den totala befolkningen en aning under fjolåret, men skärgårdskommunerna lider av avfolkning, både Pargas och Kimitoön har tappat invånare.

Vid årsskiftet hade Pargas 15 285 invånare vilket är 113 färre än ett år tidigare. Inflyttningen och utflyttningen är ungefär i balans, men stadsdirektör Patrik Nygrén konstaterar att orsaken går att finna i åldersstrukturen.

– Det är så att säga mera begravningar än dop och det betyder att vi borde hela tiden kompensera den negativa nettonativiteten med en positiv inflyttning. Det är klart att inte är vi nöjda med resultatet.

Han säger att kommunen i viss grad misslyckats i att locka inflyttare trots att man satsat på kampanjer på bland annat sociala medier under senare tid.

– Det kanske inte enbart beror på marknadsföring, jag tror att det är en kombination av möjligheter till sysselsättning, bra boende och service som gör att folk bor där de bor. På de här bitarna har vi inte lyckats tillräckligt bra.

Åbo hör till vinnarna med över 2 000 nya invånare på ett år. Också S:t Karins fick över 300 nya invånare. Kimitoön däremot går i samma riktning som Pargas och tappade 79 invånare, alltså jämförelsevis fler än Pargas och hade vid årsskiftet en befolkning på 6 793 invånare.

Arbetsgivarna lämnar Kimitoön

Kommunens styrelseordförande, Wilhelm Liljeqvist (SFP), säger att orsaken är den samma som i Pargas.

– Det är ju förstås väldigt tråkigt när invånarna minskar. Demografin ser ut som den gör vilket betyder att vi har en stor andel åldrande befolkning samtidigt som det inte föds väldigt många barn. Så bortfallet är större än vad det kommer till på naturlig väg.

Inflyttningen är också väldigt liten då Kimitoön kämpat med arbetstillfällen som försvinner. Stora arbetsgivare som FN Steel, Dalwire och Abloy har kommit med tråkiga besked om konkurser och nedläggningar.

Många Kimitoöbor är tvungna att flytta till annan ort för att få jobb. Liljeqvist säger att kommunen försöker ha ett klimat som är vänligt för nya och gamla företagare. Marknadsföringen är också viktig.

– Priset på fastigheter är inte skyhögt samtidigt som vi har satsat väldigt mycket på barn och skola. Vi har också natursköna områden och här finns också mycket som lockar. Det som är utmanande är sysselsättningen. Många som flyttar från annan ort till Kimitoön har enmansföretag eller småföretag så att de sysselsätter sig själva.

Läs också