Hoppa till huvudinnehåll

Skoltaxin lämnade flera gånger barn med specialbehov ensamma – polisen inleder inte förundersökning

En av Kajons taxibilar.
Esbo stad polisanmälde Kajon i mitten av december 2017. Fem månader senare uppger polisen att ingen förundersökning inleds. En av Kajons taxibilar. Bild: Yle / Petter Blomqvist skoltransport,taxi,Skolbarn,Kajon

Polisen inleder inte en förundersökning om att skolbarn med specialbehov lämnats ensamma av transportföretaget Kajon i Esbo. Esbo stad polisanmälde Kajon i december efter att 12 liknande situationer uppstått mellan augusti och december 2017. Enligt polisen har det inte varit fråga om utsättande.

– Vi har fått utredningar om det som hänt och tillsammans med åklagaren nu kommit överens om att det i de enskilda fallen inte handlar om utsättande. När vi har gått igenom varje enskilt fall har vi kommit fram till att barnen inte utsatts för konkret fara, säger kriminalkommissarie Teemu Värtinen vid Västra Nylands polisinrättning till Yle Huvudstadsregionen.

– För att det ska vara fråga om brottsrubriceringen utsättande krävs konkret fara, tillägger han.

Polisen har nu utrett flera fall där Kajons chaufförer lämnat ett barn med specialbehov endera vid skolan eller vid hemmet utan att försäkra sig om att någon mött barnet.

Det handlar om flera olika chaufförer och flera olika barn.

Barn lämnades i strid med anvisningarna 12 gånger under hösten

Värtinen säger att konkret fara i liknande situationer kan uppstå om barnet till exempel börjar gå iväg mot något håll och försvinner. Ett annat exempel är om barnet lämnas utomhus i sträng kyla.

Men polisen har inte hittat bevis för att så har skett i de här fallen.

Enligt stadens anvisningar till Kajon ska barn med specialbehov alltid ledsagas av en vuxen och inte lämnas utan att någon tar emot barnet.

Esbo stad uppgav i samband med att staden polisanmälde Kajon att det mellan augusti och december 2017 hänt 12 gånger att barn lämnats av utan att någon mött barnet.

"Har sedan årsskiftet inte hört om några allvarliga problem"

Esbo stads affärsdirektör Mauri Suuperko sade i ett pressmeddelande då staden polisanmälde Kajon att staden ser mycket allvarligt på fel i stadens tjänster och i synnerhet när det gäller barnens trygghet.

Nu säger Suuperko att situationen med Kajon har förbättrats sedan hösten 2017.

– Staden har fortfarande avtal med Kajon, men sedan årsskiftet har företaget hand om färre skolskjutsar än under hösten. Det har gjort situationen mer balanserad, säger Suuperko.

– Jag har sedan årsskiftet inte hört om några allvarliga problem med Kajon, säger Suuperko.

Esbo har avtal med Kajon till och med 2020

Inte heller Esbo stads logistikdirektör Kari Sirviö har hört om några problem med Kajon efter årsskiftet.

– Det hjälpte då Kajon inte längre hade hand om skolskjutsen till fyra finskspråkiga skolor, säger Sirviö.

Skolskjutsen till de här skolorna, som Sirviö kallar mer krävande skolor, sköts nu av två andra företag. Esbo stad beslöt om arrangemanget i november efter att Kajons chaufförer gjort allvarliga fel.

Esbo stad krävde under hösten 2017 också avtalsvite av Kajon då företagit brutit mot avtalet.

Esbo stad har avtal med Kajon till och med den sista juli 2020 och transportföretaget sköter skolskjutsen till och från 34 skolor i Esbo.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen