Hoppa till huvudinnehåll

Spannmålstorkar fattar ofta eld - brist på underhåll är den vanligaste orsaken

spannmålstork i sibbo
Spannmålstork. spannmålstork i sibbo Bild: YLE/Stefan Härus spannmålstork

Trots att lantbruksgårdarna blir färre minskar inte antalet bränder i spannmålstorkar. Räddningsverket uppmanar ägarna att rengöra torken regelbundet för att minska brandrisken.

I två av tre fall där en spannmålstork har brunnit har orsaken varit att en gnista eller flamma har kommit in i en smutsig frånluftskanal. Då har smuts eller damm börjat brinna.

Det här framgår ur en utredning om brandsäkerhet i spannmålstorkar som Östra Nylands räddningsverk har gjort i samarbete med det riksomfattande brandutredningsverket.

– Den största orsaken till bränder i spannmålstorkar är brister i underhållet. När man inte har putsat och underhållit torken har man också ofta missat att lägga märke till riskfaktorer, säger brandinspektör Timo Kouki på Östra Nylands räddningsverk.

Enligt räddningsverket är damm och andra orenheter svåra att upptäcka eftersom mycket sker på automatik och man sällan vistas länge inne i torken.

En till tre bränder årligen i Östnyland

De senaste åren har en till tre bränder i spannmålstorkar per år rapporterats i östra Nyland.

– Om vi tänker att säsongen bara är ungefär en och en halv månad lång så sker det relativt ofta. Det är inte helt fel att säga att en spannmålstork brinner varje dag under säsongen någonstans i Finland, säger Kouki.

I östnyländska torkar var det eldsvåda elva gånger under åren 2011–2017.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland