Hoppa till huvudinnehåll

Titulerar sig som skidskytt – men nu satsar Laukkanen mer på längdåkningen

Mari Laukkanen, skid-VM 2017.
Mari Laukkanen körde fristilssprinten vid hemma-VM i Lahtis 2017. Mari Laukkanen, skid-VM 2017. Bild: Yle / Tomi Hänninen Mari Laukkanen

Mari Laukkanen satsar vidare – på två fronter. Skidskytten sätter fokus på att åka en hel del sprint i längdåkarnas världscup. Målet är att köra en VM-dubbel nästa vinter.

Sju fristilssprinter i världscupen följt av VM-sprint i just den tekniken i Seefeld. Med det tävlingsprogrammet för längdåkarnas del nästa vinter har Mari Laukkanen bestämt sig för att ge det en ärlig chans.

– Tidigare har det varit svårt eftersom det bara funnits ett par tävlingar före mästerskapen. Nu finns det sju sprinttävlingar före VM, men jag tror inte att jag får in alla i kalendern. Det blir ändå betydligt fler än tidigare, säger Laukkanen till Yle Urheilu.

När VM gick i Lahtis 2017 deltog Laukkanen också i sprinten. Då blev hon åtta och bästa finländska.

Nu är tanken att hon ska köra både längdåkarnas VM i Seefeld som avgörs i slutet av februari och skidskyttarnas VM i Östersund som avgörs i mars.

– Så känns det åtminstone just nu. Det blir en rolig blandning.

Titulerar sig som skidskytt

Förra säsongen åkte Laukkanen två sprinttävlingar i världscupen. Det blev en elfte och tjugoförsta plats, den senare på nästa vinters VM-ort. Dessutom åkte hon lagsprinten i OS tillsammans med Krista Pärmäkoski, men där var man inte nära medalj.

Trots allt mer fokus på längdåkning överger hon inte skidskyttet.

– Om man ska ge mig en titel skulle jag ändå säga att jag är skidskytt.

Hon har också fått uppmuntrande ord av skidskyttelandslagets förbundskapten Jonne Kähkönen. Med delvis nytt fokus kommer hennes träning att läggas om en aning.

– En utmaning är ju att skytteträningen tar mycket tid. Jag har i åratal försökt få bukt med skyttet, men det har inte lossnat. Det har ätit motivation. Men vem vet, om jag tränar mindre skyttet kanske det är bästa lösningen. Det har jag ju inte testat.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport