Hoppa till huvudinnehåll

Vädermannen Egil Green i Borgå strålar då värmerekorden slås

Man som sitter på en bänk.
Man som sitter på en bänk. Bild: Yle/Mikael Kokkola porträtt,egil green

Egil Green väntar sig ännu nya värmerekord under maj månad. Sedan 1970 har han noggrant fört väderstatistik i Borgå.

På torget i Borgå är det varmt redan på morgonen. De flesta torgbesökare har valt att sätta sig i skuggan under ett parasoll. Det tycker Egil Green är klokt.

- Jag tycker nog om de här varma dagarna, så länge man kan gå i skuggan ibland. För dem som får det för varmt i sina hem är situationen förstås en annan.

Vädersiffror och statistik är hans stora intresse. Dagar som dessa är extra givande för den inbitna väderhobbyisten.

En man håller i ett anteckningsblock.
En man håller i ett anteckningsblock. Bild: Yle/Mikael Kokkola anteckningsböcker,egil green

- De här dagarna ger salt åt all min statistikföring. Jag njuter. Jag vill ha de här lite extra siffrorna åt olika håll. Det är ju de jag egentligen lever för.

Och sådana noteringar har det duggat tätt med nu i maj.

- Det är nog ovanligt med så här många heta dagar i maj, så här brukar det vara i genomsnitt en gång på tio år. Fast senast vi hade så här varmt i maj var faktiskt 2016.

Då noterade Green en medeltemperatur på 13,1 grader i maj. Nu 2018 är medeltemperaturen redan 13,2 och kan enligt honom ännu bli kring 14 grader. Det skulle vara nytt rekord för Borgå.

Sommarblommor till salu på ett torg.
Sommarblommor till salu på ett torg. Bild: Yle/Mikael Kokkola blommor,borgå torg

Han har förstås ännu fler siffror på lager: 2013 - 13,3 och 1993 - 13,6 grader.

- Det är också sällsynt med så här många heta dagar så här tidigt i maj, vanligtvis brukar de riktigt varma dagarna finnas i slutet av månaden, då man redan kan se juni bakom hörnet.

Ingen brist på sällskap på badstranden

Under värmeböljan nu har Borgåborna också fått uppleva den hetaste dagen någonsin i maj. Fast den rekordsiffran, 29 grader, också har förekommit tidigare både 1975 och 2014.

Tre kvinnor som njuter av solsken vid en strand.
Anita Krook, Marja Nurmi och Aino Marttinen. Tre kvinnor som njuter av solsken vid en strand. Bild: Yle/Jeanette Broman Solbad,strandliv,Anita Krook, Marja Nurmi, Aino Marttinen

För Anita Krook är sandgropen i Kokon en bekant badplats. Hon vinterbadar nämligen regelbundet vid siminrättningen. De senaste dagarna har det inte rått någon brist på sällskap.

- På veckoslutet var här människor redan från niotiden på morgonen för att solbada och ta ett dopp. Själv kan jag som vinterbadare redan simma längre stunder i sandgropen.

Sandgrop med simstrand.
Sandgrop med simstrand. Bild: Yle/Jeanette Broman badstränder,kokongropen