Hoppa till huvudinnehåll

Vårdbolaget Attendo bekräftar: Vi säljer sjukvården till Terveystalo

Hangö hälsocentral, en vit tegelbyggnad i 1-2 våningar. Soligt väder, grönt gräs. En blå skylt där det står Terveyskeskus Hälsovårdscentral.
Attendo driver sjukvård på många håll i landet, bland annat hälsovårdcentralen i Hangö. Hangö hälsocentral, en vit tegelbyggnad i 1-2 våningar. Soligt väder, grönt gräs. En blå skylt där det står Terveyskeskus Hälsovårdscentral. Bild: Yle/Malin Valtonen hangö hvc

Den svenska vårdjätten Attendo säljer sin sjukvård i Finland. Köpare är finländska Terveystalo och priset 233 miljoner euro.

Den sjukvård i Finland som affären gäller omfattar bemanningstjänster, primärvård, tandvård och företagshälsovård. I affären ingår Attendos cirka 100 enheter i Finland med ungefär 1 600 heltidsanställda.

Attendo driver hälsovårdscentraler i bland annat Hangö och Sjundeå.

- Affären gör det möjligt för Attendo att i stället satsa på omsorgsverksamhet i Finland och övriga Norden, säger Pertti Karjalainen, VD för Attendo.

"Bra för aktieägarna och finländarna"

Köparen Terveystalo bekräftar att man köper verksamheten. Verkställande direktör Yrjö Närhinen betecknar det som ett betydelsefullt steg.

- Vi väntar oss att kunna skapa betydande värde för för våra aktieägare, samtidigt som finländarna drar nytta av att vi blir en starkare vårdproducent, säger han.

Konkurrensmyndigheterna måste ge sitt godkännande till affären.

Spekulationer om en affär mellan Attendo och Terveystalo dök upp i offentligheten för ungefär en vecka sedan.

Läs mera:

DI: Attendo säljer sina finländska hälsovårdstjänster - Terveystalo den mest sannolika köparen

Den svenska vårdjätten Attendo planerar att sälja sin hälsovårdsverksamhet i Finland rapporterar Dagens Industri i Sverige. Attendo hoppas dra in minst 190 miljoner euro på försäljningen. Enligt DI:s källor är finska Terveystalo den mest sannolika köparen.

Läs också