Hoppa till huvudinnehåll

Det är omöjligt att begränsa kvinnors rätt att göra värnplikt - “förslaget luktar 50-tal och pilsnerfilm”

Analys Magnus Swanljung
Analys Magnus Swanljung Bild: Yle/Veronica Montén analys,magnus swanljung

Samtidigt som allt fler kvinnor vill göra värnplikt ökar den politiska enigheten kring att den nuvarande värnplikten för män känns förlegad. Försvarsministerns förslag att utesluta kvinnor ens för en tid är helt otänkbart men säger kanske någonting om honom själv och hans väljare.

Försvarsminister Jussi Niinistös (Blå) utspel om begränsa kvinnors rätt att göra värnplikt fick genast avsedd effekt.

Alla tävlade om vem som kunde hata det mest.

Jag har för mig att försvarsministern är svag för Fänrik Ståls sägner: Den kulan visste var den tog.

Samtidigt som allt fler kvinnor vill göra värnplikt ökar den politiska enigheten kring att den nuvarande värnplikten för män känns allt mer förlegad.

Framtidens försvar behöver lika mycket fysisk styrka som dagens manliga ungdom kan skryta med sin fysik

Försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva (Saml) har föreslagit obligatoriskt uppbåd för såväl kvinnor som män. För kvinnornas del kunde den frivilliga värnplikten kompletteras med en mer obligatorisk samhällstjänst.

Också försvarsministern själv har gett idéen sitt stöd.

För en yngre generation ter sig tanken om att män har bättre förutsättningar att göra nytta inom försvaret allt löjligare. Framtidens försvar behöver eventuellt lika mycket fysisk styrka som dagens manliga ungdom kan skryta med sin fysik.

Tvärtom lyckas de kvinnor som gör värnplikt bättre än sina manliga medkrigare och fler söker sig till ledarskapsutbildningar.

Med tanke på hur många unga kvinnors drömmar som står på spel är proportionerna groteska

Förslaget att stänga ute kvinnorna skulle enligt Niinistö spara mellan två och fyra miljoner euro. Samtidigt planerar man att köpa stridsfartyg för minst en miljard och stridsflyg för närmare tio miljarder.

Med tanke på hur många unga kvinnors drömmar som står på spel är proportionerna groteska.

Förslaget luktar 50-tal och pilsnerfilm. Att ta ett steg tillbaka är omöjligt och det vet Niinistö.

Så vad är han då ute efter?

För att fortsätta på fänrik Stål-lingo var det nog bara en flink manöver.

Niinistö har upprepade gånger krävt stora tilläggsresurser för försvaret. Uppenbarligen har han inte lyckats särskilt väl.

Nu anser han att regeringens långtidsplan för de offentliga finanserna slår orimligt hårt mot försvaret.

Därför kastar han in en stinkbomb för framtida förhandlingar: Nu gäller det att satsa på försvaret. Annars tänker försvarsministern hämnas på alla rödgröna feminister som tänker mera på sig själva än landets försvar.

Det blir inget av förslaget. Men visst säger det något om såväl försvarsministern som hans väljare

Samtidigt talar förstås Niinistö till sina väljare som anser att landets försvarsförmåga är viktigare än andra mindre handgripliga principer (han har ju också oupphörligt beklagat att Finland godkände Ottawa-fördraget som förbjuder personminor).

Ett bakomliggande förslag som Niinistö nog tror mer på hittar man på hans blogg. Där hoppas han på stöd för sin idé om att slippa betala överstora hyror för försvarets fastigheter.

Att fastigheterna i tiderna flyttades över till Senaattikiinteistöt kallar han sällsynt dumt och vill nu ha dem tillbaka till Försvarsmakten.

Det är möjligt att det vore ett fiffigare sätt att spara pengar.

Men hur som helst. Det här var dagens politiska storm i ett vattenglas. De kvinnor som vill göra värnplikt behöver inte oroa sig. Det kan rimligen inte bli något av förslaget.

Men visst säger utspelet något om såväl försvarsministern som hans väljare.

Läs mera:

"Jag visste att förslaget skulle väcka kalabalik" - försvarsminister Niinistö föreslår tillfälligt stopp för kvinnor i armén

Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) går ut hårt i offentligheten för att slå larm om de enligt honom katastrofala följderna ifall Finlands försvar måste spara så mycket som det nu är planerat. Bland annat kunde ett tillfälligt stopp för kvinnliga frivilliga vara ett sätt att spara. Finland kan också dra sig ur internationella uppdrag.