Hoppa till huvudinnehåll

Domstol: Fabriksuddsplanen i Hangö ändrades på fel sätt

Regatta Resorts bostäder på Fabriksudden i Hangö.
Regatta Resorts bostäder på Fabriksudden blev klara år 2017. Regatta Resorts bostäder på Fabriksudden i Hangö. Bild: Marica Hildén / Yle fabriksudden bostäder

Beslutet att godkänna ändringarna i detaljplanen för Fabriksudden måste upphävas, anser förvaltningsdomstolen. Ändringarna skulle göra det möjligt att bland annat bygga ett hotell på paradplats i Hangö.

Det var fullmäktigeledamoten Rolf Nyström från De obundna som lämnade in ett besvär till Helsingfors förvaltningsdomstol efter fullmäktigebeslutet 23.5.2017.

Domstolen gav den här veckan Nyström rätt. Den ansåg att ändringarna som gjorts efter att planen var till påseende hösten 2015 var så pass omfattande att planen borde ha lagts fram på nytt.

Planer läggs fram till påseende för att alla berörda parter ska ha möjlighet att påverka dem.

Drottningberg i Hangö, ett stort berg i Östra hamnen.
Drottningberg i väntan på bostadshus. Drottningberg i Hangö, ett stort berg i Östra hamnen. Bild: Yle/Marica Hildén sommarbild från västnyland

Planen innehåller en byggrätt på närmare 9 000 kvadratmeter våningsyta.

Regatta Resorts planerar ett hotellbygge på Fabriksudden. Bland annat på grund av besvärprocesser har bygget dragit ut på tiden.

Då hotellbygget på Fabriksudden har kommit i gång ska företaget enligt planerna bygga bostäder på Drottningberg vid Östra hamnen.

Hangö stad har möjlighet att överklaga förvaltningsdomstolens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen.

Hangötidningen var först med nyheten.

Läs också