Hoppa till huvudinnehåll

Finavia: Nextjets konkurs påverkar inte flygplatsens framtid

Karleby-Jakobstad flygplats.
Karleby-Jakobstad flygplats. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Kronoby,flygplatser,Check-in,kronoby flygplats

Många är oroliga för Karleby-Jakobstad flygplats framtid då Nextjet tidigare i veckan meddelade att bolaget går i konkurs. Från Finavias håll ger man dock lugnande besked.

- Det går fortfarande flyg, så i det här skedet påverkar det inte dramatiskt situationen vid Karleby-Jakobstad flygplats. Vi opererar enligt den trafik som där finns, säger Finavias regiondirektör i Västra Finland Juha Aaltonen.

För tillfället är det endast Finnair som flyger från flygplatsen i Kronoby.

Men enligt Paula Erkkilä, direktör för Österbottens handelskammare, har man haft ett växande passagerarunderlag vid flygplatsen och på så vis borde det inte vara omöjligt att locka till sig en ny operatör.

Det hoppas också Aaltonen.

- Jag vet inte om det kommer någon ny eller inte, men vi tar emot alla med öppna armar.

Flygplatsen en livsnerv i regionen

I Kronoby anser man att flygplatsen är en livsnerv i en exportorienterad region och från kommunens sida har man en stark tro på flygplatsen även framöver.

- För oss är det självklart att tillsammans med resten av Karleby och Jakobstadsregionen fortsätta vara med och utveckla Karleby-Jakobstad flygplats, säger Kronobys kommundirektör Malin Brännkärr.

- Vi har senast igår suttit och diskuterat flygplatsens utveckling och vi har en stark tro på flygplatsen också framöver.

Kommnudirektör Malin Brännkärr.
För Kronobys kommundirektör, Malin Brännkärr, är det självklart att kommunen fortsätter vara med och utveckla flygplatsen. Kommnudirektör Malin Brännkärr. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Kronoby,kronoby kommun

"Viktigt att folk använder flygplatsens tjänster"

Också näringslivet i regionen ser det som en självklarhet att det ska finnas fortsatt bra flygförbindelser från Karleby-Jakobstad.

- Det är absolut nödvändigt för våra exporterande företag. En försämring av flygförbindelserna försvagar direkt företagens internationella konkurrenskraft, konstaterar Paula Erkkilä.

Enligt Aaltonen är det viktigt att folk använder flygplatsens tjänster så mycket som möjligt för att säkerställa flygplatsens framtid.

- Det gäller att använda och utnyttja de flygrutter som nu finns. Det finns inga andra alternativ än att använda flygplatsen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten