Hoppa till huvudinnehåll

Fusionsutredningen mellan Närpes och Kaskö framskrider – Utredare: Man känner till grannens ärenden bara ytligt

Ett barn kör med cykel längs med en trottoar i Närpes.
Arkivbild från Närpes. Ett barn kör med cykel längs med en trottoar i Närpes. Bild: Yle/Juho Karlsson Närpes,Österbotten,cyklister,höst,barn (åldersgrupper),skolelever

Första fasen av fusionsutredningen mellan Kaskö och Närpes är snart klar och den oberoende utredaren Göran Honga ska presentera en rapport i början av juni.

- Rapporten ska presenteras åt fullmäktigeförsamlingarna i båda städerna och de får fundera på hur de vill behandla rapporten. Sedan får de ta ställning till ifall de vill gå vidare till fas två, säger Göran Honga.

- Den här grundutredningen ger ju inte svar på alla frågor gällande en eventuell fusionerad enhet. I min mening skulle det vara värt att gå vidare och slutföra processen innan man tar några beslut om en sammanslagning.

Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt
Göran Honga Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt Bild: Yle/Kati Enkvist honga

Under våren har ledningsgrupperna och arbetsgrupperna i båda städerna sammanträtt i knappa tjugo möten där man mest gått igenom nuläget.

- Det som jag har märkt och det här gäller säkert alla fusionsutredningar, är att man känner till grannens ärenden bara ytligt. Man måste lära känna varandra innan man kan besluta om man vill gå ihop eller inte, säger Honga.

Fas två i höst

Utredningen är indelad i två faser och enligt Honga kan städerna under sommaren fatta ett beslut om man vill gå vidare med utredningen.

Under den andra fasen av utredningen börjar man också mer fundera på hur servicenätet kunde se ut och sammanställa ett utkast till fusionsavtal.

- Tanken är att utredningen ska vara klar till årsskiftet, sedan får de ta beslut om de vill gå samman eller inte.