Hoppa till huvudinnehåll

Halva Ekenäs köade för att se stadens nyaste butik

Människor står i kö utanför en butik som snart ska öppna för första gången.
Det var en lång kö utanför butiken strax innan klockan åtta. Människor står i kö utanför en butik som snart ska öppna för första gången. Bild: Pia Santonen / Yle Tokmanni,Ekenäs,köer,Tokmanni Group,Tokmanni i Ekenäs

Mängder av människor var nyfikna på den nya Tokmanni-butiken i Ekenäs. Affären är den första som öppnar på ett område där också andra har för avsikt att etablera sig.

Den lokala företagaren Kjell Danielsson tror rent av att Ekenäs centrum i och med alla nyetableringar kan flytta österut.

Ett bildmontage som visar hur fyra stora låga affärs- och andra hus placeras på ett område. Husen omges av parkeringsområden och parkaktig skog.  Bilden har fågelperspektiv.
Så här har planerna för hela området sett ut. Den nyöppnade affären syns i mitten. Ett bildmontage som visar hur fyra stora låga affärs- och andra hus placeras på ett område. Husen omges av parkeringsområden och parkaktig skog. Bilden har fågelperspektiv. Bild: Raseborgs stad Västnyland,affärsområde plan,Raseborg,Ekenäs

Danielsson vill bygga ett handelscentrum som skulle bli granne med nya Tokmanni. Han är dessutom ägare till två äldre fastigheter på området.
Kjell Danielsson på Västis parkering där han köper en tomt i närheten.
Kjell Danielsson Kjell Danielsson på Västis parkering där han köper en tomt i närheten. Bild: Yle/Marica Hildén Ekenäs,kjell danielsson

Danielsson äger både Sporrongs gamla fabrikshus och huset där Västra Nylands tryckeri tidigare fanns. Tidningens redaktion finns fortfarande i huset där det numera också finns andra verksamheter så som en loppmarknad.

En planändring för området har varit aktuell och Raseborgs stad har varit med på noterna.

Dagligvaruaffären Lidl har funnits i området mellan järnvägen och Genvägen redan i många år.

Nyfikna Ekenäsbor ställde sig i kö

När Tokmanni på fredagen (18.5) slog upp dörrarna till den nya affären, ringlade sig kön lång.

En parkeringsvakt var tvungen att dirigera bilarna någon annanstans för att parkera.

Stadsdirektören Ragnar Lundqvist höll då ett tal och klippte sedan bandet.

Raseborgs stadsdirektör Ragnar Lundqvist klipper invigningsbandet till nya Tokmannibutiken tillsammans med Mathias Kivikoski från Tokmannikoncernen.
Ragnar Lundqvist från Raseborgs stad och Mathias Kivikoski från Tokmanni klipper bandet. Raseborgs stadsdirektör Ragnar Lundqvist klipper invigningsbandet till nya Tokmannibutiken tillsammans med Mathias Kivikoski från Tokmannikoncernen. Bild: Pia Santonen / Yle Tokmanni,Tokmanni Group,Ekenäs,ragnar lundqvist


Arikeln kompletterades efter klockan 14 fredagen den 18 maj 2018 med uppgifter om andra företag som också vill etablera sig på området.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland