Hoppa till huvudinnehåll

Lauri Marjamäki stoisk men frustrerad i sitt avsked: ”Det grämer något oerhört”

Lauri Marjamäki efter sin sista match som landslagstränare.
Lauri Marjamäki medger att åren som landslagstränare har varit tunga. Lauri Marjamäki efter sin sista match som landslagstränare. Bild: Yle / Tomi Hänninen Lauri Marjamäki

Saldot är det sämsta i mannaminne. Lauri Marjamäki är den första finländska landslagstränaren på över 30 år som inte lotsat Lejonen till en VM-medalj. Hans sejour som huvudtränare är över i och med förlusten mot Schweiz.

Trots den enorma missräkningen så ger Lauri Marjamäki ett stoiskt intryck då han grillas av de finländska reportrarna efter eld upphör.

– Det är klart att det är en stor besvikelse. Och besvikelserna kan man härleda till förväntningar som inte uppfylls, säger han.

Efter gruppsegern var förväntningarna höga bland de finländska ishockeyfansen och Marjamäki medger att det fanns fog för optimismen.

– Jag tycker att det fanns skäl att ha högt ställda förväntningar. Det här laget spelade en strålande ishockey, säger han och betonar flera gånger att han är stolt över laget och dess kaptener.

"Framtiden är tryggad"

Marjamäki är mån om att påpeka att den finländska ishockeyn mår bra och att framtiden är tryggad.

– Vi har lyckats genomföra ett generationsskifte i landslaget. Under min tid gjorde 37 spelare sin landslagsdebut. Vi har nu en landslagsstomme för de kommande tio åren.

Finland spelade en avsevärt snabbare ishockey under Marjamäkis andra år vid rodret. Det gav inte resultat i form av medaljer men han är tillfreds med beslutet.

– Internationell ishockey utvecklas i rasande fart. Vi har gått i bräschen för utvecklingen den här säsongen. Det är våra backar som möjliggjort det. Jag vågar gissa att nästan alla våra VM-backar spelar i Nordamerika nästa säsong. De har möjliggjort förändringen i spelstilen.

Skulle ha unnat laget mer

Marjamäkis första säsong kantades av motgångar och förluster. Den här säsongen har resultaten varit bättre – utom i de viktigaste matcherna.

– Vi lärde oss massor från förra säsongen. Då förlorade vi fler matcher än vi vann, den här säsongen spelade vi 30 matcher och vann 21 av dem.

– Men vi förlorade de två viktigaste. Mot Kanada i OS och nu mot Schweiz. Det grämer något oerhört. Jag skulle ha unnat ett bättre öde för det här laget, för mina tränarkollegor och spelarna.

Lauri Marjamäki lämnar landslaget som en förlorare. Han sticker inte under stol med att motgångarna har varit tunga att tackla.

– Då man vunnit något i sin karriär så är det svårare att hantera förluster. Jag får tacka mina nära och kära som stött mig då jag varit nere. Det har jag varit – det är inget att hymla över.