Hoppa till huvudinnehåll

Lejonen hade svårt att smälta chockförlusten: ”Det känns för jävligt”

Snöplig sorti för Lejonen.
Snöplig sorti för Lejonen. Snöplig sorti för Lejonen. Bild: Yle / Tomi Hänninen Finlands herrlandslag i ishockey

Det var fåordiga och förkrossade finländska spelare i intervjuzonen efter kvartsfinalförlusten mot Schweiz. En av få som hade sinnesnärvaro att analysera matchen var Mikko Rantanen.

Colorado-forwarden var matchens bästa finländska poängplockare med 1+1 men det tröstade honom inte ett dugg.

– Vi spelade en så fräsch ishockey i gruppspelet. Visst, vi hade några motgångar, men det behövs ibland för att man ska växa som lag.

– Det känns för jävligt att vi sumpade den här chansen. Laget var ungt och hungrigt, men om du inte vinner den här matchen hjälps det inte, säger Rantanen.

”Andra perioden kostade oss matchen”

Finland inledde matchen starkt och ägde matchen under de första 20 minuterna. Allt rasade i andra perioden.

Schweiz gjorde tre mål på fyra minuter då Lejonen var som paralyserade. Den snabba och modiga ishockeyn som blivit Finlands varumärke i turneringen lyste plötsligt med sin frånvaro.

– Vi skulle spela på samma sätt som i förra matchen. Första perioden var bra. Andra perioden kostade oss matchen. Vi kom inte i gång, säger han.

Inför kvartsfinalen hette det att Schweiz var det behagligaste tänkbara motståndet. Resultaten i gruppspelet gav indikationer om att Finland hade kapacitet att gå hela vägen och den insikten gjorde nederlaget ännu jobbigare.

– Det känns fruktansvärt bittert. Vi spelade inte tillräckligt bra med pucken. Det blev för många soloräder, i stället för lagspel, konstaterar Finlands lagkapten Mikael Granlund.