Hoppa till huvudinnehåll

Talmannen om vårdreformsbråket i riksdagen: Utskottet är autonomt

Paula Risikko
Paula Risikko säger att hon som talman inte kan blanda sig i Social- och hälsovårdsutskottets arbete. Paula Risikko Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Paula Risikko

Talman Paula Risikko svarar på bråket i Social- och hälsovårdsutskottet. Utskottet röstade, till regeringspartiernas fördel, om att låta bli att höra fler experter om de ekonomiska ramarna för vårdreformen.

Oppositionspartiernas medlemmar i riksdagens Social- och hälsovårdsutskott har riktat sig till talmanskonferensen för att få riksdagsledningens syn på beslutet att inte behandla de ekonomiska ramarna för vårdreformen i utskottet.

Oppositionen tog till den här protesten efter att utskottet hade röstat nej till att höra fler experter om rambudgeten. Regeringspartierna ansåg att det dröjer för länge och att vårdreformen måste behandlas inom en rimlig tid, med tanke på den snäva tidtabellen inför landskapsvalet. Det betyder att utskottet inte kan ge ett utlåtande om budgetramen till finansutskottet.

Oppositionens medlemmar motsatte sig beslutet, eftersom den är kritisk till att riksdagen inte har tillräcklig information om de ekonomiska följderna av vårdreformen.

"Vi jobbar så länge som vi behöver"

Talman Paula Risikko svarade idag att talmanskonferensen inte kan ta ställning till utskottets beslut.

- Utskottet är autonomt. Det besluter, både enligt lagen och praxis, om sitt arbete.

Talmanskonferensen fortsätter att behandla ärendet på tisdag. Då ska man titta närmare frågan om att utskottet inte kan ge ett utlåtande om de ekonomiska ramarna. Man kommer också att diskutera viljan att behandla vårdeformen i riksdagen inom en rimlig tidsram.

- När grundlagsutskottet har gett sitt utlåtande är vi mycket klokare, då vi ska bedöma hur länge behandlingen tar i riksdagen. Vi jobbar så länge som vi behöver, säger Risikko.