Hoppa till huvudinnehåll

Halla-aho: Finland borde göra som Japan, låta folket gråna och bli färre

Jussi Halla-ahosta lähikuva.
Jussi Halla-ahosta lähikuva. Bild: Nella Nuora / YLE Jussi Halla-aho

"Finlands befolkning kan riktigt bra vara mindre i framtiden", säger Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho i en diger intervju för Yle Uutiset.

I partiets nya kontor på Stora Robertsgatan i Helsingfors sitter Jussi Halla-aho och grubblar på Finlands utmaningar. Sannfinländarna flyttade i mars, på grund av renovering. Men också för att det inte längre var hållbart att bo i utrymmen som ägs av Sannfinländarnas stödfond - eftersom stödfonden styrs av majoriteten medlemmar i utbrytarpartiet Blå framtid.

Hur det går med den saken återstår att se och Jussi Halla-aho talar hellre om Sannfinländarnas framtid.

På lördag ska han tala till partifullmäktigefolket i huvudstaden. Ett tema är striktare tag mot invandring, ett centralt tema inför landskaps- och riksdagsval. Arbetskraftsinvandringen ska bli strängare övervakad, tycker Sannfinländarna, och invandring ska inte ses som något som behövs.

I stället kan robotar ta över folks uppgifter i takt med att vi åldras. Halla-ahos förebild är Japan: befolkningen blir färre och åldras.

- Finlands befolkning kan riktigt bra vara mindre i framtiden. I Japan vill man hålla Japan japanskt, problem löses inte med invandring trots att förutsättningarna för det finns i Asien, säger Halla-aho.

- Man har accepterat att det finns färre människor i framtidens Japan än i dag.

Istället för att ersätta gammal arbetskraft med invandrad arbetskraft förespråkar Halla-aho teknologiska framsteg och mer robotar i arbetslivet, som han menar är praxis i Japan. Han pekar på japanska ekonomiska framgångar som bevis för att han har rätt.

Parentes: Finland kallades ju som ni kanske minns för Europas Japan förr i tiden, på grund av den ekonomiska tillväxten och Nokiavågen. Redaktörens anmärkning.

Halla-aho tror inte välfärdsstaten mår bättre av fler människor om arbete inte finns.

- Invandringen är inte orsaken till att vi har missförhållanden i vården, men den förvärrar det, säger han.

"Måste dra åt svångremmen om skatteintäkterna minskar"

Ett argument för arbetsrelaterad invandring har varit behovet av skatteintäkter för att finansiera en allt större pensionärsbefolkning, då vi har en minskande arbetsför befolkning.

Halla-aho tycker det är önsketänkande att det skulle fungera och ser inte varför alternativet inte är bättre.

- Om de offentliga medlen minskar måste man dra åt svångremmen.

Betyder det att skära i socialskyddet nästa gång det är dåliga tider?

- Jag tror att människor skulle vara redo att ta också smärtsamma beslut då pengarna är slut, om de samtidigt upplever att systemet är rättvist.

Hela intervjun (på finska) hittar du på Yle Uutisets hemsida. Jussi Halla-aho intervjuades av Ari Hakahuhta, Simon Karlsson har översatt intervjun.