Hoppa till huvudinnehåll

I Närpes sitter man längre på skolbänken än på annat håll

Klasslärare Janne Lindström på Stenbackens skola i Närpes.
Klasslärare Janne Lindström på Stenbackens skola i Närpes. Klasslärare Janne Lindström på Stenbackens skola i Närpes. Bild: Yle/Mirva Ekman Närpes,stenbackens skola

I Närpes får eleverna betydligt mer undervisning än vad lagen kräver. Staden satsar på språk, matematik och gymnastik. - Många ser det som en bestraffning, säger klassläraren Janne Lindström.

Yles utredning av skolorna förde med sig ett intressant resultat: I Närpes har eleverna 243 årsveckotimmar undervisning, när det lagstadgade minimiantalet är 222.

Janne Lindström är klasslärare på Stenbackens skola. Före det jobbade han som rektor i Esbo.

- Jag har varit här sen 2010 och kunde direkt konstatera att man satsar ordentligt på skolan, säger Lindström.

Satsar extra på finskan

Så vad satsar man då på? Undervisningen i svenska och finska, matematik och gymnastik.

Bildningsdirektör Åsa Snickars påpekar betydelsen av undervisningen i finska.

- I Närpes hör barnen sällan finska. Den extra undervisningen behövs för att eleverna sen ska kunna studera och jobba var som helst i Finland, säger Snickars.

Det att det finns många olika nationaliteter i Närpes är också en av orsakerna till att man valt att satsa på språkundervisningen.

Man satsar alltså också på matematik och gymnastik.

- Idag sitter barnen så mycket, påpekar Snickars.

Viggo Bergvik på Stenbackens skola.
Viggo Bergvik på Stenbackens skola är intresserad av att lära sig språk. Viggo Bergvik på Stenbackens skola. Bild: Yle/Mirva Ekman Närpes,stenbackens skola

Också annat än timantalet inverkar

Janne Lindström säger att inlärningen givetvis inte endast hänger på mängden timmar. Läraren, motivationen och skolmiljön påverkar också.

Dock ska man inte underskatta de extra timmarna.

- Det är klart att du har en fördel om du under nio års tid fått till exempel två timmar mer undervisning i veckan än någon annan, säger Lindström.

"Varför bor vi just i Närpes?"

Åsa Snickars tror inte att eleverna i Närpes är medvetna om att de under grundskolan sitter så mycket som ett halvt år längre på skolbänken mätt i timmar, jämfört med många andra kommuners elever.

Men Janne Lindström har skvallrat om saken för sina elever.

- Många ser det som en bestraffning och beklagar att de bor just i Närpes. Så skulle jag säkert själv också ha tänkt under min skoltid.

- Sen finns det såna som förstår att extra undervisning är en bra sak.

Texten skriven utgående från artikeln "Monien oppilaiden mielestä se on rangaistus" - monikielisessä Närpiössä peruskoululainen saa jopa 798 tuntia enemmän opetusta kuin muualla, skriven av Elina Kaakinen på Yle Pohjanmaa.

Läs också