Hoppa till huvudinnehåll

Iltalehti: Sparkade specialmedarbetaren anklagar minister Leppä för chauvinism: "Inte en match made in heaven"

 Jari Leppä Maa- ja metsätalousministeri
Jari Leppä, centerpartistisk jord- och skogsbruksminister, anklagas för snedvriden kvinnosyn och dåligt ledarskap. Jari Leppä Maa- ja metsätalousministeri Bild: Jyrki Ojala Jari Leppä

Vid påsk avskedade jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) sin specialmedarbetare Satu-Marja Tenhiälä. Nu menar hon att det beror på att hon är en tänkande kvinna vilket inte helt faller Leppä i smaken.

Ministrar får sparka och anställa specialmedarbetare helt efter eget bevåg. Tenhiälä var ändå besviken på vad hon anser är orsaken till att hon fick sparken just efter att ordnat Leppäs franska kollegas besök i Finland.

- Om ministern inte gillar utbildade kvinnor och jag inte gillar chauvinistiska män så är det ju inte helt och hållet en match made in heaven, säger Tenhiälä till Iltalehti.

Tenhiälä, som hade hand om naturresursfrågor, säger att samarbetet inte alls fungerade med Leppä.

Flera källor som Iltalehti säger sig ha talat med bekräftar att Leppä inte alltid uttalar sig i sådana ordalag som "kan anses passande från ett jämställdhetsperspektiv".

I klarspråk: Han kan säga kränkande saker.

Tenhiälä blev inte förvånad över att samarbetet inte fungerade och att hon blev uppsagd. Men hon kritiserar också att det Leppä sade sig söka efter i en medarbetare var motsatsen till verkligheten. Han sökte en person som har koll på internationella affärer och är språkkunnig.

- Ganska snabbt blev det klart att det inte alls var så. Han ville ha en väldigt politiskt orienterad människa som inte utmanar honom, säger Tenhiälä.

Leppä har inte velat kommentera saken till Iltalehti.