Hoppa till huvudinnehåll

Över 100 husdjur har blivit bitna av ormar i vår

En hund som har blivit biten av en orm
En hund som har blivit biten av en orm Bild: Birgitta Klingstedt Gustafsson hund,Ormbett

Den här våren har exceptionellt många hundar och katter blivit ormbitna, så många att både Kennelklubben och veterinärkliniker gått ut med en varning och råd till husdjursägare.

– Under de senaste två veckorna har vi haft över 100 fall, både hundar och katter. Det är jättemycket, men typiskt är att vi har många fall om sommaren kommer fort på, säger chefsveterinär Mikael Granholm vid djursjukhuset Vettori i Reso.

I medeltal har det alltså varit sju fall per dag, men rekordet är 20 husdjur på en dag.

Orsaken är det varma vädret i kombination med att det finns så lite undervegetation. Då ormarna rör på sig får hundarna och katterna lättare syn på dem och blir nyfikna.

Katja Vesa ser på då chefsveterinär Mikael Granholm undersöker hennes katt Caity.
Arivbild: Mikael Granholm med katten Caity. Katten har inte blivit ormbiten. Katja Vesa ser på då chefsveterinär Mikael Granholm undersöker hennes katt Caity. Bild: Vettori veterinärer,veterinärvård,Djursjukhus,katt,Vettori,Helig birma,Caity

– De allra flesta ormbetten är i nosen. Hundarna och katterna sätter nosen till och blir bitna i nosen eller hakan, och också i tassarna.

Husdjur har dött av ormbett

Om ett husdjur blivit ormbitet ska man genast ta sig till veterinär. Det rekommenderas att man ska bära hunden eller katten till bilen.

Och det är viktigt att en veterinär ser på husdjuret för djuren får en chock, de har smärtor och giftet kan i värsta fall leda till döden.

– De flesta repar sig riktigt bra, men om exempelvis hunden är känslig för ormbett och om ormen är väldigt giftig så kan det bli njurproblem, njursvikt. Den här våren har vi ändå inte haft ett enda fall där vi skulle ha varit tvungna att avliva hunden eller där den skulle ha dött av bettet.

Enligt lag ska hundar i tätorter vara kopplade, medan hundar på landsbygden nu under våren och sommaren måste hållas kopplade eller så att de omedelbart kan kopplas. Enligt Granholm finns det ändå väldigt många hundar som springer lösa.

– Det är klart att man kan stöta på en orm fast hunden är i koppel, men det lönar sig nog att ha husdjuren kopplade och att ta i beaktande att ormar rör sig mycket.

En huggorm bland kvistar och barr
En huggorm bland kvistar och barr Bild: Mostphotos/Gunnar Stenberg huggorm (art),huggormar (familj),ormar,vipera berus

Det kan hända att husse och matte inte genast inser att det är fråga om ett ormbett, men om hunden eller katten blir väldigt sjuk, dåsig och trött så märker man att något är fel. Dessutom brukar stället där ormbettet finns svälla upp.

– Men nu verkar det som att det börjar avta. Nu börjar det redan finnas undervegetation i naturen, så det innebär mycket, säger Mikael Granholm.