Hoppa till huvudinnehåll

Total dominans – Sverige krossade USA och får försvara VM-guldet

Viktor Arvidsson firar mål.
Semifinalen mot USA blev ett enda långt firande för Sverige. Viktor Arvidsson firar mål. Bild: Tomi Hänninen Sveriges herrlandslag i ishockey,Viktor Arvidsson

Tre Kronor är klart för VM-final. Ett frustrerat och nollat USA klarade inte av att stoppa det anstormande Sverige i semifinalen – slutsiffrorna skrevs till slut hela 6–0 till svenskarna.

Förutsättningarna var smaskiga. USA hade med undantaget för matchen mot Finland levererat då det gällde som mest samtidigt som Sverige gått från klarhet till klarhet i gruppspelet men stött på oväntat tufft motstånd i form av Lettland i kvartsfinalen.

I semifinalen var det USA som inledde vassare. Amerikanerna höll puck i offensiv zon och radade upp flera farliga lägen – men det var Sverige som inledde målskyttet.

Viktor Arvidsson fick äran att peta in pucken efter att Keith Kinkaid i mål för USA tappat bort spelredskapet och det stod 1–0 till Sverige.

Ytterligare mål bjöd inte den första perioden på – men i den andra tjugominutaren avgjordes matchen. Även om USA hade alla chanser att vända matchen till sin fördel.

Becksvart andra period för USA

Adam Larsson drog på sig en fyra minuter lång utvisning för hög klubba i början av perioden, men USA klarade inte av att överlista den blågula boxplaykvartetten. Istället var det Sverige som utökade sin ledning.

Perioden hade nyss blivit sju minuter gammal då Mikael Backlund kom helt fri, fälldes men lämnade pucken framför ett gapande tomt mål. En enkel uppgift för Magnus Pääjärvi – som sopade in 2–0 för Tre Kronor.

Då började det koka över för de amerikanska NHL-stjärnorna. Johnny Gaudreau fick hjärnsläpp och slog den svenska backen Hampus Lindholm i ryggen med sin klubba direkt efter att ha hoppat in på isen.

En knapp minut senare hade Sverige stigit upp till 3–0 i form av Patric Hörnqvist. Elva sekunder efter det? 4–0 – i form av Mattias Janmark som tog ett sovande USA totalt på sängen.

Tog ut målvakten med halva perioden kvar

USA hade ändå inte gett upp. Amerikanerna inledde den tredje perioden rivigt och lyckades skapa flera farliga chanser, men Tre Kronor-keepern Anders Nilsson agerade mur.

Halvvägs in i perioden började goda råd vara dyra och USA plockade ut Keith Kinkaid. Det tackade svenskarna för och Viktor Arvidsson förde med sitt andra mål för matchen upp Sverige till 5–0. Med tre minuter kvar på klockan avrundade Adrian Kempe ännu segersiffrorna till 6–0.

Sverige får med andra ord förbereda sig på att försvara sitt VM-guld från i fjol. Då stod Kanada för motståndet. Lönnlöven möter i sin tur Schweiz i den andra semifinalen, som kör igång klockan 20.15.

Sverige – USA 6–0 (1–0, 3–0, 2–0)

14:43 1–0 Arvidsson (De La Rose, Forsberg)
27:09 2–0 Pääjärvi (Backlund) BP
30:05 3–0 Hörnqvist (Backlund, Klingberg) PP
30:16 4–0 Janmark (Rakell)
51:07 5–0 Arvidsson (Zibanejad) TM
57:01 6–0 Kempe (Backlund)

Målvakter:
SWE Nilsson 40 räddningar
USA Kinkaid 15 räddningar