Hoppa till huvudinnehåll

Venezuelas president Maduro stärker sin makt när folket svälter och flyr landet

nicolas maduro käsi ojossa
President Nicolás Maduro nicolas maduro käsi ojossa Bild: EPA Nicolás Maduro,Venezuela

Venezuela var nyligen det rikaste landet i Latinamerika men står idag inför en humanitär katastrof. President Nicolás Maduro vill på söndag bli omvald i ett val som oppositionen säger legitimerar hans envälde. Vanskötseln och korruptionen har skapat en historisk kollaps inom ekonomin, oljeproduktionen och statsfinanserna.

Hyllorna i snabbköpen i huvudstaden Caracas är tomma i långa rader och hungersnöden förebådar en humanitär katastrof. Ifjol förlorade venezuelanerna i genomsnitt 11 kilogram av sin kroppsvikt, uppger Reuters.

Den galopperande hyperinflationen på långt över 10 000 procent enligt IMF har ökat misären och våldet på gatorna.

Caracas räknas idag som den farligaste staden i världen och toppar statistiken över världens 50 våldsammaste städer där 42 ligger i Latinamerika.

Uppskattningsvis 500 000 venezuelaner har flytt sitt land under de två senaste åren.

- För oss pensionärer går alla pengar till mat och mediciner. Jag får ty mej till gatuförsäljarna. De är billigast för på snappköpen betalar man skatt, säger pensionären Freddy Martinez.

Människor letar efter mat bland soporna i Venezuela.
Fattiga venezolaner letar efter mat bland soporna. Människor letar efter mat bland soporna i Venezuela. Bild: YLE/Ademar Dona Venezuela,Chavismo,hunger,Finanskris

- Men herregud, var lever vi? Vi är de fattigaste av de fattiga. Även om vi har en bostad så ser vi hur barnen på gatan plockar mat ur soporna för att äta, säger Mirian Martinez i Caracas.

Men herregud, var lever vi? Vi är de fattigaste av de fattiga

Mirian bor i ett av de nybyggda sociala bostadskomplexen som den förra presidenten Hugo Chávez storstilat inledde år 2011 med två miljoner nya hus.

- Bostadsproblemet kan inte lösas inom det kapitalistiska systemet. Vi ska lösa det med socialism och mera socialism, sade Chávez då och skyllde problemen på kapitalismen och den koloniala erfarenheten.

Pengarna kom från världens största oljetillgångar som gav Chávez över 600 miljarder euro som till största delen gick till sociala program.

Men sen dess har hela ekonomin kollapsat genom vanskötsel när oljepriset har rasat och inga nödvändiga investeringar har gjorts för att effektivera oljeutvinningen som har stått för 90 procent av exportintäkterna.

Krisen i Venezuela är den värsta i vår tid― Amnesty International

Sedan Nicolás Maduro tillträdde 2013 har den genomsnittliga fattigdomen stigit från knappt hälften till nästan 90 procent av befolkningen.

Statistik över fattigdomen i Venezuela
Statistik över fattigdomen i Venezuela Venezuela,fattigdom

Andelen extremt fattiga har nästan trefaldigats på fyra år och samtidigt har den välbärgade medelklassen halverats, enligt den senaste årsrapporten om levnadsförhållandena i landet (ENCOVI 2017), en obunden undersökning som utförs av tre ledande universitet.

Amnesty International säger att krisen i Venezuela är den värsta i modern historia.

Den ekonomiska och humanitära katastrofen i landet betecknas som värre än den ekonomiska depressionen i USA på 1930-talet och kriserna i Ryssland, Kuba och Albanien efter kommunismens fall.

Under de senaste fem åren krympte den venezuelanska ekonomin krympt med 45 procent enligt valutafonden IMF som säger att BNP i år fortsätter att sjunka med 13 procent.

Presidentvalet är olagligt― Limagruppen

De latinamerikanska länderna har uppmanat Venezuela att uppskjuta söndagens presidentval för att det är "olagligt och saknar trovärdighet".

Länderna ingår i den nygrundade Limagruppen med bland annat Brasilien, Argentina, Mexiko och även Spanien och USA för att bevaka krisen i Venezuela.

Den ledande oppositionsalliansen i Venezuela bojkottar valet och kallar det en fars avsedd att legitimera Maduros envälde.

President Maduro har låtit arrestera de ledande oppositionspolitikerna och har skickat ut 16 000 "fosterlandskort" till sina anhängare som lovas en belöning när de röstar på honom.

Han har skickat ut militären för att förse vallokalerna med material till presidentvalet.

Patienterar demonstrerar mot hälsovårdskrisen i Venezuela.
Patienter demonstrerar mot hälsovårdskrisen i landet. Patienterar demonstrerar mot hälsovårdskrisen i Venezuela. Bild: AFP / Lehtikuva Venezuela,fattigdom

Nicolás Maduro har fortsatt på Chávez linje att marginalisera de privata företagen och låta politiska anhängare ta över ledningen inom oljeproduktionen och näringslivet.

Jag lovar er ekonomiskt välstånd― President Nicolás Maduro

Den folkliga reaktionen kom i parlamentsvalet 2015 när oppositionen tog över två tredjedelar av platserna.

Efter att Maduros socialister förlorat stort försökte han marginalisera parlamentet med blodiga demonstrationer som följd.

Maduro fick stöd av högsta domstolen som 2017 tog över makten från parlamentet men tvingades återta beslutet en månad senare efter internationell påtryckning.

Därefter lät Maduro ifjol grunda en helt ny konstitutionell församling av lojalister som tog över makten från parlamentet i ett val som bojkottades av oppositionen.

Maduro skyller den ekonomiska kraschen på högerns "kontrarevolution" och "ekonomiska krig" och en konspiration av imperialismen.

Det är Donald Trump och valutafonden som vill ta över Venezuela, säger han.

- Ge mej tio miljoner röster och jag leder er till fred och ekonomiskt välstånd och gör Venezuela stort och starkt. Jag lovar, säger Nicolás Maduro som säger sig vara starkare än någonsin.

Källor: Reuters, AFP, AP, ENCOVI 2017, The New York Review of Books