Hoppa till huvudinnehåll

WHO: Nya Ebolaepidemin ingen internationell krissituation - "Mycket sannolikt" att smittorisken fås under kontroll

Ebolavaccination
Ebolavaccination Bild: WHO Hemorragisk feber, Ebola,Guinea,Världhälsoorganisationen,West Africa,ring vaccination,vaccin

Den ebolaepidemi som nu drabbat också storstäder i Kongo är fortsättningsvis inte så allvarlig att Världshälsofonden WHO trycker på panikknappen. Fonden menar att allt är under kontroll och att viruset inte kommer kunna skapa likadan global oro som förra gången, för fyra år sedan.

WHO meddelade på fredagen att den pågående epidemin inte ännu motsvarar ett internationellt nödläge. Det är enligt organisationen högst sannolikt att epidemin fås under kontroll, men riskbedömningen sattes ändå på "väldigt hög".

- Situationen utvecklas. Våra medarbetare på plats är redo att inleda vaccineringsförsök på söndag, säger WHO:s direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros Adhanom Gebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus. Tedros Adhanom Gebreyesus Bild: EPA/Valentin Flauraud Tedros Adhanom Ghebreyesus,WHO

Då ebolan förra gången blev en epidemi - och då klassades rentav som en pandemi - för fyra år sedan dog 10 000 och 25 000 smittades runtom i Västafrika. WHO har själv erkänt att man reagerade för långsamt och misslyckades med att bekämpa viruset.

Nu är läget ett annat, menar organisationens forskare. Man satsar hårt på förebyggande arbete och på plats i Kongo finns redan personal och ett experimentellt vaccin mot ebola.

- Skillnaden mellan 2014 och i dag är som natt och dag. Efter vad som hände då är det här ett slags test av organisationens verksamhet, säger Suerie Moon, forskare på ett schweiziskt institut som jobbade med WHO också 2014.

Läs mera:

"Ebolautbrottet i Kongo har nått en ny fas" - epidemin nådde en storstad

Kongo slår larm om att ett nytt ebolautbrott har nått en ny fas, då det ser ut att ha spritt sig till storstäder. Ett nytt fall av ebola har påträffats i staden Mbandaka i nordvästra Kongo. Tidigare har 42 misstänkta ebolafall rapporterats. Av de smittade har 23 avlidit, men alla på landsbygden.

Läs också