Hoppa till huvudinnehåll

Dagens VM-tävling: Hur går det i finalen mellan Sverige och Schweiz?

Svenskarna firar.
Går Filip Forsbergs och Viktor Arvidssons Sverige hela vägen till guld? Svenskarna firar. Bild: EPA Sveriges herrlandslag i ishockey

Lejonens banemän från Schweiz har skrällt sig fram till kvällens VM-final. Nu är frågan om det bästa krutet är bränt när favoriten Sverige jagar andra raka guldet. Ladda inför Yle Sportens finalchatt med att tippa rätt resultat och vinn en VM-pryl!

Den som hade förutspått den här utvecklingen av hockey-VM i Danmark hade nog tjänat en hacka vid det här laget.

Att Sverige står som den ena finalisten i kvällens guldmatch kunde många pricka in. I semifinalen mot USA visade Tre Kronor att laget går för att försvara guldet från förra våren.

Att Schweiz radar upp sig på andra sidan i VM-finalen är däremot en sensation – speciellt med tanke på deras väg fram hit. Först tryckte schweizarna dit Finland i kvarten, sedan laddade man om bössan och slog Kanada i gårdagens semifinal.

Nu får Schweiz chansen att för första gången vinna något stort i hockeysammanhang och samtidigt ta revansch på Sverige, som vann lagens gruppspelsmöte tidigare i detta VM med 5–3.

Andra raka guldet för Sverige?

Dessutom: i stället för en finalrepris från i fjol – då Sverige slog Kanada efter straffar – blir det samma finalpar som 2013.

Då vann Tre Kronor guld på hemmaplan efter en 5–1-seger i finalen.

Nu frågar vi: Hur går det den här gången i VM-finalen mellan Sverige och Schweiz?

Vi söker resultatet efter 60 minuters spel. Om matchen till exempel slutar i en 5–4-förlängningsseger, är korrekt svar 4–4.

Delta i tävlingen genom att skriva in din gissning på Yle Sportens Facebooksida eller skicka mejl till adressen svenskasporten@yle.fi.

Vinnaren lottas ut bland dem som gissat rätt. Om ingen träffar mitt i prick får alla deltagare delta i utlottningen. Tävlingstiden går ut på söndag klockan 21.14 (en minut före nedsläpp).

Lycka till!

Yle Sportens Chriso Vuojärvi och Mats Ahlnäs kör livechatt från VM-finalen. Den drar igång klockan 20.45.