Hoppa till huvudinnehåll

Kane skrev historia då USA tog brons – oinspirerat Kanada utan medalj för första gången på fyra år

Patrick Kane firar mål.
Patrick Kane firar mål. Bild: Henning Bagger / EPA-EFE / All Over Press Patrick Kane

Rivalmötet i bronsmatchen går inte till historieböckerna som en värst spännande match – men till slut fick USA fira brons. Patrick Kane noterades för en assist i 4–1-segern och blev samtidigt den första amerikanen att nå 20 poäng i VM-sammanhang.

Slarvigt, stående och händelsefattigt.

Det var uppenbart att det var två lag som inte riktigt lyckats ställa om från semifinalsförlusterna som möttes i Köpenhamn på söndagseftermiddagen.

USA inledde ändå snäppet vassare och lyckades spela fram några halvfarliga lägen, men fullträffarna lyste med sin frånvaro under den första perioden i bronsmatchen mot Kanada.

Kreider spräckte nollan

Knappt sju minuter in i den andra perioden var måltorkan äntligen över. USA spelade i numerärt överläge då Chris Kreider utnyttjade en försvarstabbe av Connor McDavid, fintade sig förbi målvakten Curtis McElhinney och petade in 1–0 för USA.

Sin vana trogen vaknade Kanada efter smällen. I slutet av perioden lyckades kanadensarna jobba fram en kvittering i form av Marc-Edouard Vlasic.

Det blev till slut en kanadensisk utvisning som blev avgörande. Ryan O’Reilly drog på sig två minuter för interference i offensiv zon och Nick Bonino hade äran att styra in segermålet i power play. Assisten gick till poängligaettan Patrick Kane, som samtidigt steg upp till 20 poäng i VM som första amerikan någonsin.

13:e poänghungrigast genom tiderna

På alla tiders lista kommer Kane in på en delad 13:e plats. Chicago-stjärnan blev samtidigt den första spelaren att nå milstolpen i VM-sammanhang sedan Dany Heatley gjorde det för sitt Kanada 2008.

Under matchens sista minuter jagade lönnlöven en kvittering utan målvakt och USA lyckades utnyttja den gapande tomma buren två gånger. Anders Lee noterades för det första målet och Chris Kreider hade äran att avrunda segersiffrorna till 4–1 med sitt andra mål för kvällen.

För USA var bronspengen landets första medalj sedan 2015 då amerikanerna också slutade trea. För Kanadas del var årets VM det första sedan 2014 då lönnlöven blev utan medalj helt och hållet.

USA – Kanada 4–1 (0–0, 1–1, 3–0)

26:40 1–0 Kreider (DeBrincat, Larkin) PP
38:06 1–1 Vlasic (Horvat, Turris)
53:21 2–1 Bonino (Kane) PP
57:45 3–1 Lee (McAvoy) TM
58:18 4–1 Kreider TM