Hoppa till huvudinnehåll

Malin Lundsten hittar äventyr både i Sydamerikas bergsbyar och hemma i Finland

En kvinna iklädd svarta vandringskläder, står på en stig. Bakom henne syns berg. Hon har en stor ryggsäck på ryggen.
Malin Lundsten i sin favoritvärldsdel Sydamerika. Här i Patagonien. En kvinna iklädd svarta vandringskläder, står på en stig. Bakom henne syns berg. Hon har en stor ryggsäck på ryggen. Bild: Malin Lundsten Kvinna,malin lundsten

Resebloggaren Malin Lundsten letar alltid efter äventyr, och hittar dem både i Finland och ute i resten av världen. För att få både finländare och svenskar att upptäcka mer av Finland medverkar hon i en podd om hemlandet.

Malin Lundsten har resebloggat i flera år och under tiden har hon märkt hur lite Sveriges befolkning egentligen vet om Finland och finlandssvenskar.

- När jag gör videor får jag kommentarer om min svenska och det märks att många svenskar inte ens vet om att det finns finlandssvenskar, säger hon.

När det nu också pratas allt mer om att vi ska minska på flygandet tyckte hon och hennes kompis Jennifer Sandström (som bor i Finland men är hemma från Sverige) att det var dags för en podcast som lyfter upp Finland som ett ställe att resa till och uppleva äventyr i.

En kvinna iklädd shorts och ett rosa linne står på en bergskant och blickar ut över en sjö och skog i Finland. Det ser mycket fridfullt ut.
Malin i Repovesi, ett av favoritresmålen i Finland. En kvinna iklädd shorts och ett rosa linne står på en bergskant och blickar ut över en sjö och skog i Finland. Det ser mycket fridfullt ut. Bild: Malin Lundsten Kvinna,malin lundsten

Podden heter Faraway Finland och ett av avsnitten handlar om lyxiga grejer med Finland – sådant som är annorlunda jämfört med Sverige. De har också gjort ett avsnitt som handlar om marknadsföring.

- Finland är inte så bra på att marknadsföra sig som land, så vi funderar vad det kan bero på och om vi kan ändra på det, eller om det håller på att ändras av sig självt, säger Malin.

Malin bor i Helsingfors och är egenföretagare som jobbar med marknadsföring. Företaget driver hon tillsammans med sin pojkvän som älskar resor precis lika mycket som hon.

Finland har massor att erbjuda

För en person som rest runt i hela världen – vad har egentligen lilla Finland att erbjuda? Det undrade Malin också själv innan hon började upptäcka naturen som finns här.

- Min pojkvän har alltid gillat att cykla och en gång föreslog han att vi skulle börja cykelsemestra.

De började cykla omkring i Finland och märkte då hur mycket det finns att se och hur lite de egentligen kände till.

- Här finns väldigt varierande natur, så om man tycker om natur har vi hela den fina kustremsan att besöka. En överraskning som vi inte hade någon aning om var hur backigt det blir mot Kouvola och Repovesi. Där finns höjdskillnader som man kanske inte förknippar med Finland.

En kvinna cyklar på en cykel som har mycket packning på pakethållaren. Hon cyklar i en skog och framför henne finns en sjö.
En cykelsemester är ett bra sätt att uppleva Finlands fina natur. En kvinna cyklar på en cykel som har mycket packning på pakethållaren. Hon cyklar i en skog och framför henne finns en sjö. Bild: Malin Lundsten Cyklist,malin lundsten

Den varierande naturen överraskade Malin och fick henne att vilja se mer av hemlandet. Nu försöker hon turista i sitt närområde så ofta hon kan.

- I Finland finns det bara vissa få ställen man hittar till som turist. Därför försöker jag hitta nya ställen i Helsingfors som man kan rekommendera till turister, så att man samtidigt lyfter upp och utvecklar turismen.

Tre ställen att besöka i Finland

Malin Lundsten tycker om att upptäcka nya platser också hemma i Finland. Här är tre tips på ställen du kan besöka ifall reslusten faller på:

- Repovesi är en fantastisk nationalpark att vandra i. Man kommer dit med tåg. Ifall du vill cykla kan du stiga av i Kouvola, säger Malin.

- Lappland är också fantastiskt fint. Men då behöver du kanske mer tid än ett veckoslut.

- Vill du göra en dagsutflykt från Helsingfors är Sibbo storskog ett bra alternativ. Noux och de andra parkerna nära Helsingfors är gjorda för turism och vandring, så du är hela tiden medveten om att du går på en stig som är gjord för dig. I Sibbo storskog är det bara att gå omkring och njuta av naturen i lugn och ro.

Hittar nya rutter i närområdet

Malin tycker om att promenera och vara ute i naturen och hittar ibland nya fina rutter inte långt från hemmet.

- En sak jag nyligen gjorde var att gå till Fölisön. Det är ungefär sju kilometer utanför centrum, så du kan gå en stor runda runt hela den lilla viken där Fölisön finns. Det blir en promenad på ungefär 15 kilometer och du får se fina lyxiga öar som Lövö, men också gå igenom Gräsviken och andra citymiljöer.

Känner sig snabbt rastlös

Eftersom Malin gärna upptäcker nya platser och länder kan hon snabbt känna sig rastlös om hon inte får komma iväg. Hur snabbt rastlösheten uppstår beror på hur länge hon varit borta på någon resa.

- Nu i år har vi spenderat det första kvartalet av året i Sydamerika, så jag tror inte jag kommer att känna ett behov av att resa långt iväg nu på några månader. Men lusten att hitta äventyr och uppleva något nytt kommer nog emot ganska snabbt ändå.

Då är lösningen enkel: Hon ger sig ut och upptäcker något.

- Man kan ju upptäcka nytt bara genom att gå utanför dörren. Man blir inrutad i sina rutter och vad man gör, men tar man bara en ny runda på kvällspromenaden, eller tar tältet under armen och cyklar iväg någonstans … det behöver inte vara så jättestora äventyr, bara man känner att man får se något nytt eller uppleva något nytt. Det brukar i alla fall räcka ganska långt för mig.

En kvinna iklädd t-skjorta och shorts kommer gående. Hon ler. I bakgrunden syns berg och en flod.
Den här bilden är tagen i Patagonien, men du måste inte resa så långt för att upptäcka nya platser. En kvinna iklädd t-skjorta och shorts kommer gående. Hon ler. I bakgrunden syns berg och en flod. Bild: Malin Lundsten Kvinna,malin lundsten

Eftersom Malin nyligen gjort en lång resa har hon ingen sådan inplanerad under sommaren. Då blir det kanske cykeln och fötterna (och tältet) som får ta henne ut på äventyr istället.

Reslusten väcktes i Indonesien

Malin har alltid rest mycket med sin familj eftersom hon har släkt över hela världen, men det egna reseintresset vaknade efter ett utbyte i Indonersion 2010.

- Jag fick lära mig att leva och klara mig själv, långt ifrån det egna skyddsnätet.

En kvinna står i en skog och tittar på en stor hund som står bredvid henne.
Människomöten är viktiga. Djurmöten är inte heller fy skam. En kvinna står i en skog och tittar på en stor hund som står bredvid henne. Bild: Malin Lundsten Kvinna,malin lundsten

Det är människomöten som lockar Malin ut på nya resor. Hon tycker det är spännande att hitta både likheter och olikheter människor emellan.

- Det är intressant att se hur olika kulturer och människor i olika länder kan vara, men samtidigt också hur lika vi är. Alla fördomar man kan ha bryts ner när man reser eftersom man inser att vi tänker på samma sätt, oberoende av var i världen vi finns.

Sydamerika är favoritresmålet

Malin älskar Sydamerika och har gjort tre längre resor dit.

- Många som inte varit där kan ha lite fördomar och tro att det är väldigt farligt att resa dit, men alla som varit där älskar världsdelen. Där märker man också hur mycket resor vidgar ens vyer och hur man tänker kring olika ställen.

En kvinna och en man sitter på ett berg och blickar ut över en vacker bergskedja som skiftar i rött och grönt.
Det är inte svårt att förstå varför Sydamerika är favoriten. Här i Patagonien. En kvinna och en man sitter på ett berg och blickar ut över en vacker bergskedja som skiftar i rött och grönt. Bild: Malin Lundsten berg,malin lundsten

För att klara sig i de olika länderna har hon också lärt sig spanska.

- För mig var det jätteviktigt att lära mig spanska. Nu när vi var där och jag insåg att jag kan kommunicera på spanska så kändes det väldigt bra. Det kändes som att jag tagit ett steg till. Inte bara åka dit och turista utan sätta sig in i hur det är att leva där.

Malins bästa reseminne

Det är svårt att välja något från alla resor hon gjort, men från den senaste som gick till Sydamerika och Patagonien finns ett fint minne.

- Patagonien var fantastiskt och det visste vi också redan från början att det skulle vara. Men av en slump reste vi till Anderna på den Argentinska sidan, till en stad som heter Salta. Vi spenderade tre veckor med att åka omkring till små bergsbyar. Det var något av de absoluta finaste ställena för vandring som jag någonsin sett. Det var kall bergsluft uppe på 4000 meters höjd och man kände sig lite andfådd hela tiden. Vi besökte riktigt små byar med människor som levde på ett sätt som man kanske inte ser på så många ställen nu mera. Det var verkligen fint.

Sparar alltid pengar för att kunna resa

En fråga som många säkert undrar över är hur man har råd att resa så mycket som Malin gör? Jo, genom det mest klassiska sättet som gäller allt här i livet som kostar – genom att spara.

- Om man vet att man kontinuerligt vill resa så blir det ganska inbyggt att man alltid sparar på någon nivå. Eftersom jag insett att jag vill resa mer än man kan göra om man till exempel är anställd, så är jag egenföretagare.

Eftersom Malin och hennes pojkvän själva kan bestämma sina arbetstider kan de planera in resor när det passar för dem.

Jobbar som digitala nomader

De kan också jobba under själva resan, alltså jobba som digitala nomader. Men visst kräver det ändå en del pusslande för att allt ska fungera.

- Fastän vi kunde jobba från Sydamerika, så kräver ändå arbetet att vi är närvarande i Finland och träffar våra kunder och går igenom hur ett arbete har gjorts och hur man ska gå vidare.

En kvinna åker tåg. Hon lutar sig ut genom fönstret och tittar bakåt mot de andra tågvagnarna. Tåget åker över en bro i ett berg.
Med tåg hinner du också se mycket av landet. En kvinna åker tåg. Hon lutar sig ut genom fönstret och tittar bakåt mot de andra tågvagnarna. Tåget åker över en bro i ett berg. Bild: Malin Lundsten tåg,malin lundsten

En annan sak som är väldigt viktig för att kunna jobba som digital nomad är nätuppkoppling. Helst en bra sådan.

- Det visade sig vara ett större problem än vi hade räknat med. Vi reste omkring i Patagonien och hade kollat upp att det finns wifi där, men vi hade nog inte insett hur dålig wifin är. Den klarade inte ens av att ladda upp bilder på bloggen, så det gav en del problem vi inte hade räknat med.

En kvinna iklädd en randig fleecetröja. Hennes blonda hår är rufsigt och hon skrattar stort. I bakgrunden syns träd och berg.
Trots jobb som digital nomad är det viktigt att också hinna njuta av resan. En kvinna iklädd en randig fleecetröja. Hennes blonda hår är rufsigt och hon skrattar stort. I bakgrunden syns träd och berg. Bild: Malin Lundsten Kvinna,malin lundsten

För att inte göra resan stressig gäller det att på förhand bestämma vilka dagar som är jobbdagar.

- Då går du inte omkring och tänker på att du borde jobba hela tiden. Största delen av resan är bara resande och så finns det vissa dagar när du sitter inne en hel dag och bara jobbar.

Vilket är ditt bästa resmål i Finland? Kommentera gärna!