Hoppa till huvudinnehåll

Reformen av studiestödets inkomstgränser kom av sig: "Utredningen blir klar först till nästa regering"

Sampo Terho förespråkar en EU-folkomröstning i sinom tid.
Sampo Terho förespråkar en EU-folkomröstning i sinom tid. Bild: Yle/Filip Huygens Sampo Terho

Minister Sampo Terhos (Blå) utspel i vintras är kvar på det teoretiska planet. Utredningen inleds enligt Terho i juni, medan källor på ministeriet menar att det kan hinna bli höst innan den börjar på riktigt.

- Tanken om att ta bort inkomstgränserna är tillfredsställande för mig personligen. Studiepenningen har sjunkit, så det är befogat att fundera på att höja inkomstgränserna eller ta bort dem. Studerande borde få möjligheten att livnära sig själv mer på arbete än på studielån.

Så sade den Blåa Europa-, kultur- och idrottsministern Sampo Terho om studiestödet, som han, istället för undervisningsminister Grahn-Laasonen, av någon säkert spännande orsak ansvarar för, i februari. Uttalandet kom i en insändare i Helsingin Sanomat.

En aning motströms från regeringens linje - som betonat och drivit en av studielån finansierad studiemodell (efter att de bröt sitt pompösa utbildningslöfte från valet men ändå överlevde en interpellation om saken) - men ett bland majoriteten av landets studerande på andra och tredje stadiet väldigt omtyckt uttalande.

Nu verkar Terhos reformhunger ändå ha lugnat sig. Då Yle Uutiset frågar Terho om hur det går med stödreformen lyser inga bevis på konkreta framsteg igenom, däremot verkar han inte heller helt legat på latsidan.

- Vi har gjort förberedande arbete. Officiellt inleds utredningen i juni, svarar Terho.

"Hinner inte nu längre"

Men uppgifter som Yle har fått ta del av skvallrar om en ännu mer senarelagd tidtabell. Undervisnings- och kulturministeriet är i sig redo att börja utreda men en forskningsrapport som ska ligga som grund för hela utredningen blir klar först på hösten.

Alltså är det befogat att tro att utredningen också får vind i seglen först på hösten.

Sampo Terho har redan tvättat sina händer och hänvisar till nästa val och nästa regering som ansvariga för en eventuell reform av inkomstgränserna.

- Utredningen kommer att finnas till förfogande för nästa regering. Den här valperioden är så långt gången att vi inte längre hinner göra de här förändringarna. Men jag tror att de har ett rätt så brett stöd i kommande regeringar, säger Terho.

Läs också