Hoppa till huvudinnehåll

Schweiz supertalang fick som han ville – en final mot Sverige: ”Jag bor i Sverige så det är jättestort”

Schweiz firar semifinalsegern över Kanada.
Det schweiziska jublet visste inga gränser efter slutsummern. Schweiz firar semifinalsegern över Kanada. Bild: Yle / Tomi Hänninen Schweiz herrlandslag i ishockey

Schweiz är gjort av segt virke. Efter skrällsegrarna över Finland och Kanada är laget framme i final. Att Sverige står för motståndet skrämmer inte Kevin Fiala.

Den 21-årige Fiala var hett villebråd i intervjuzonen för de svenska journalisterna efter den sensationella semifinalsegern över Kanada. Fiala spelade tre säsonger i SHL innan han flyttade till Nashville och talar en klockren svenska.

Inte minst därför ser han storligen fram emot finalen.

– Jag hoppades det. Jag älskar att möta dem. Jag bor ju i Sverige så det kommer att vara jättestort för mig, säger han.

Under sina år i Sverige träffade han sin nuvarande flickvän och de bor i Göteborg om somrarna.

Gonggongen räddade Schweiz

Schweiz var rejält i gungning i tredje perioden mot Kanada. Lönnlöven vann skottstatistiken med 17–1 i slutperioden och schweizarna såg stundvis rejält slitna ut.

Lägg därtill det faktum att Sverige får vila flera timmar längre inför finalen, så ter sig en tredje schweizisk skräll i svit osannolik.

– Vi ska hjälpa varandra, blockera alla skott och inte låta svenskarna husera framför vårt mål. Sedan då vi har läge ska vi göra mål. Precis som i dag, säger Fiala.

Schweiz förlorade med 3–5 mot Sverige i gruppspelet.

En match i matchen gick då mellan Fiala och den svenska backen Oliver Ekman-Larsson. Duon var i luven på varandra men det handlade främst om ett ordkrig.

– Det är sådant som sker i ishockey. Om han vill tjafsa så får han tjafsa. Jag kommer bara att fokusera på hockeyn, säger Fiala med eftertryck.