Hoppa till huvudinnehåll

Vargobservationer blev Facebookfenomen – "Både farligt och spännande att ha vargen bakom knuten"

illustration för varggrupp på Facebook
illustration för varggrupp på Facebook Bild: Yle/ Miro Johansson varg

Det började som ett forum där lokala jägare rapporterade när de sett en varg. I dag har Facebookgruppen Vargobservationer i Österbotten långt över 7 000 medlemmar och har blivit ett fenomen.

Någon har sett två, kanske tre, vargar i Jeppo senaste natt, alldeles bredvid huset. En annan berättar att en varg synts till nära Nykarleby och undrar om det kan vara en hybrid. En tredje skriver att två vargar är ute och springer i Jeppo nära småbarnsfamiljer.

Den som är med i Facebookgruppen Vargobservationer i Österbotten har fått ta del av en strid ström av vargobservationer från olika håll i Österbotten de senaste månaderna.

Vad är det som gör varggruppen så populär?

Jaktintresserade Närpesbröder bakom Facebookgruppen

Närpesbon Tommy Westlin är en av gruppens administratörer. Han beskriver sig som en entreprenör som jobbar med olika webbprojekt och har rest världen över.

En varg står på en trästock som ligger på marken.
Vargen väcker starka känslor och livlig debatt, inte minst i sociala medier. En varg står på en trästock som ligger på marken. Bild: Mostphotos varg

Westlin kommer från en jaktintresserad familj och har sysslat med jakt sedan barnsben. Den senaste tiden har han följt med vargdebatten på nära håll.

- Egentligen var det min bror som startade den här Facebookgruppen för ungefär ett år sedan. Man började se att folk skrev mer och mer om vargen och den började synas till här och där i våra närområden. Så tanken var att hålla lite koll på situationen och dela med sig av bilder.

Trodde aldrig att intresset skulle bli så stort

Till en början var det främst lokala jägare som delade med sig av sina vargobservationer i gruppen. Att intresset skulle explodera till den grad det gjort hade bröderna Westlin aldrig kunnat drömma om.

- Absolut inte. Det här bevisar att det finns ett intresse för att se var vargen befinner sig i Österbotten. Det är ju i alla fall ett stort rovdjur som kan vara farligt, främst för husdjur.

- Det finns ett intresse för sådant som är lite farligt och kanske lite spännande också, att ha vargen i knutarna.

Vargen var och hälsade på oss i kväll igen men kom 1 timme senare än senast.― ur gruppen Vargobservationer i Österbotten

Westlin jämför varggruppen med en annan populär Facebookgrupp, Var finns polisen i Österbotten.

- Det är lite samma sak, det är också en jättestor grupp. Man vill hålla koll på sådant som är lite intressant.

Får anmälningar dagligen

Nu är Facebookgruppen så pass stor att det är omöjligt för administratörerna att hinna hålla koll på allt som skrivs. Det var också därför Tommy Westlin kom med som administratör i gruppen.

- Min bror började tycka att debatten spårade ur ibland. Problemet med en så här stor grupp är ju att det blir lite rörigt och det är svårt att hinna hålla koll på allt som skrivs vid sidan av jobb.

Mycket handlar också om tolkningsfrågor.

- Var drar man gränsen för vad som får diskuteras och inte? Det har kommit många inlägg från andra länder till och med, med videor och sådant som inte direkt rör Österbotten. Vi får in anmälningar dagligen från personer som tycker att vissa inlägg inte hör hemma i gruppen.

"Lite fula ord hör till debatten"

Somliga inlägg låter administratörerna stå kvar, somliga diskussioner avslutas då de har spårat ur. En del medlemmar har blockerats, till exempel då de använt lite för starka ord eller nästan uttryckt hot.

- Man måste ha bondförnuft och känna efter. Ibland används det lite fula ord men det hör väl till debatten också.

Westlin säger att man inte heller vill styra debatten alltför mycket utan man har velat att Facebookgruppen mer eller mindre ska sköta sig själv.

Jag stod 10 meter från en morrande varg på gårdsplan för 2 h sen i Kimo. PÅ GÅRDSPLAN! Vargen for troligtvis norrut efter detta.― ur gruppen Vargobservationer i Österbotten

Syftet med gruppen Vargobservationer i Österbotten är uttryckligen att berätta var man sett en varg. Det finns en annan grupp som heter Vargsnack i Österbotten där man kan diskutera mer allmänt om vargen.

Också den gruppen har Tommy Westlins bror Kenneth grundat.

Den österbottniska landsbygden mot huvudstadsregionen

Facebookgruppen Vargobservationer i Österbotten har kommit att få en rätt stor roll i den regionala vargdebatten. Namnlistor, nyhetslänkar och brev till politiker delas och kommenteras i Facebookgruppen.

- Eftersom det här är den österbottniska landsbygden och myndigheter och politiker ofta sitter i Helsingfors har det blivit lite av "Österbotten mot alla innanför ring 3", säger Tommy Westlin.

Hur skulle du beskriva din egen relation till vargen?

- Jag har väl inget emot vargen, den tillhör vår fauna. Men inte ska den vara på våra gårdar, då måste något göras.

Politiska och lokala frågor engagerar på sociala medier

Att vargen engagerar på sociala medier är inte förvånande. Det som blir stort på sociala medier är just politiska eller moraliska frågeställningar eller sådant som har att göra med personliga värderingar. Det kan också gälla lokala frågor som att skydda sin boendeort, säger Marie Perret som jobbar på Sällskapet för mediefostran.

- Diskussionsgrupper på sociala medier tillåter folk att samlas kring ett tema som de tycker är viktigt. Men det betyder inte automatiskt att alla är likasinnade. Det kan hända att folk upplever att de äntligen får uttala sig och säga vad som helst, och då kan det uppstå meningsskiljaktigheter. I värsta fall kan det bli osakligt.

Marie Perret
Marie Perret. Marie Perret Bild: Bild: Privat mediefostran

Marie Perret säger att hon ändå vill tro att folk för det mesta är kapabla att hålla en saklig ton och hålla sig till ämnet.

Lätt att glömma att man skriver för en stor publik

Perret konstaterar att det som skiljer en diskussion i en Facebookgrupp från en diskussion i ett fysiskt utrymme är att man i princip inte kan bli avbruten i ett kommentarsfält. Man kan inte heller se deltagarnas kroppsspråk, minspel och andra sociala interaktionsregler.

Diskussionen kan också i snabbare takt röra sig från ämnet än i ett fysiskt utrymme.

- Man kanske inte alltid tänker på hur stor publik man har på ett diskussionsforum och hur fort till exempel ett rykte kan ta fart. Å andra sidan kan en diskussion på sociala medier också leda till större förbättringar gällande någon samhällelig fråga.

Hur i all världen skall man börja våga sig ut i skogen i sommar och plocka bär och svamp. Man borde vara beväpnad!― ur gruppen Vargobservationer i Österbotten

Vilka diskussionsregler är det bra att ha i en Facebookgrupp?

- Förutom att påpeka att olagligheter som rasism är förbjudet är det bra att påpeka att man ska hålla sig till god ton. Det är bra att skriftligt informera om att de som bryter mot reglerna får en varning och att de också kan bli utestängda ur gruppen, säger Marie Perret.

Kan lätt bli heltidsjobb för administratörer

Marie Perret påminner om att diskussionsforum på nätet saknar ansvariga utgivare och att varje medlem bär sitt ansvar för vad han eller hon skriver på nätet.

Att administrera en populär Facebookgrupp och sitta och hålla koll på alla kommentarer kan lätt bli ett heltidsjobb.

- Då kan det vara bra att ännu påminna deltagarna om att hålla sig till ämnet, hålla en saklig ton och påminna om syftet med gruppen. Man kan också ta in fler administratörer som hjälp och dela på arbetet med att gå igenom kommentarer och svara på dem, säger Marie Perret.

Katt funnen dödad av varg natten till tisdag i Replot.― ur gruppen Vargobservationer i Österbotten

Marie Perret tycker ändå inte att administratörerna ska ta alltför stor stress och sitta och hålla vakt i Facebookgruppen dygnet runt.

- Man kan ju också föreslå att diskussionen flyttas någon annanstans eller att man ordnar en träff om det visar sig att det här temat kräver fortsatt diskussion på annat håll.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten