Hoppa till huvudinnehåll

Chris Härenstam i Yle Sportens podd: "Finlands hockeyframtid är ljus men Marjamäki gjorde ett stort misstag i VM-turneringen"

Chris Härenstam
SVT:s kommentatorsprofil Chris Härenstam medverkade i Yle Sportens podd. Chris Härenstam Bild: Mattias Fagerholm/Yle chris härenstam

Chefstränaren Lauri Marjamäki matchade duon Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen för mycket vid ishockey-VM, anser SVT-profilen Chris Härenstam som gästade måndagens avsnitt av Yle Sportens podd.

Härenstam medverkade i den andra halvleken av Yle Sporten podd.

Christian Vuojärvi medverkade bara i den första halvleken av veckans avsnitt från ett flygfält i Danmark, då han gjorde sig redo att resa hem.

Med en kort natts sömn i bagaget såg han ändå tillbaka på en intensiv och spännande VM-final mellan Sverige och Schweiz.

– Vilken fantastisk final och vilket drama! Ta nu bara detaljer som att Mattias Ekholms genombrott med en handfull sekunder kvar av tredje perioden eller Adam Larssons stolpträff med tre sekunder kvar att spela eller Roman Josis dubbelutvisning i den tredje perioden, inleder Vuojärvi.

Tryck ⬇️ på playknappen för att höra veckans avsnitt


Hitta rätt i podden
00.00 – 02.33 Intro, hej och välkomna
02.34 – 06.49 Om VM-finalen med Chriso Vuojärvi
06.50 – 9.59 Om Schweiz VM och deras framtid
10.00 – 14.00 Om VM-turneringen i allmänhet
14.01 – 18.19 Några ord om Lejonens turnering
18.20 – 24.45 Om Sveriges VM-guld med Chris Härenstam
24.46 – 28.20 Om Schweiz VM och deras framtid
28.21 – 35.00 Finlands VM och den blåvita framtiden
35.01 – 36.40 Svenska guldfirandet?
36.41 – 41.05 Fem snabba frågor med Chris Härenstam

– Det var ändå en helt annorlunda final än den i Köln för ett år sedan. Då var det fullt ös mellan Kanada och Sverige och matchen böljade fram och tillbaka. Igår var det Sverige som höll pucken under tidvis löjligt långa stunder utan att skapa otroligt många målchanser. Det var en charmig matchbild.

Lysande finsk framtid

Innan avgång hade Vuojärvi ännu några avslutande ord att säga om Finlands VM, som trots den onödigt tidiga sortin gav ett positivt helhetsintryck.

– Finlands framtid som ishockeynation ser alldeles lysande ut. Finland vinner juniortitlar på löpande band och producerar spelare för låga reserveringsnummer i NHL stup i kvarten.

– Tänk bara om NHL-spelarna medverkar vid följande OS vilket lag vi kan få på benen då? Spelare som inte ens nått sin bästa ålder utan ännu är på väg dit, vågar Vuojärvi drömma.

Härenstam: Marjamäki matchade stjärnorna för mycket

Efter att Chriso Vuojärvi stigit på sitt plan i Köpenhamn öppnades dörren till Yle Sportens podd för Finlandsvännen Chris Härenstam från SVT.

Härenstam såg alla Finlands matcher under VM-turneringen och hade en klar bild av vad som gick snett.

– Jag tycker att Lauri Marjamäki gjorde ett stort misstag i VM-turneringen. Han matchade Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen alldeles för hårt. De hade inte krafterna kvar i matchen mot Schweiz för att vara de spelare som skulle kliva fram och avgöra. Det var den avgörande faktorn, säger Härenstam.

Lauri Marjamäki, VM 2018.
Chris Härenstam: Marjamäki misslyckades i matchningen. Lauri Marjamäki, VM 2018. Bild: Yle/Tomi Hänninen Lauri Marjamäki

Härenstam konstaterade att gruppsegern i sig är meriterande, men det hjälper inte när man inte tar sig förbi kvartsfinalskedet.

– Jämför man med Grönborg så matchade han till exempel bara i princip fem backar under hela VM-finalen. Det handlar om att matcha när det gäller som mest och Marjamäki kastade ut sina trumfkort lite för tidigt i turneringen och det straffade sig.

Trots respass i kvartsfinalen i Danmark siar Härenstam precis som Vuojärvi en lysande framtid för finsk hockey.

– Jag såg både JVM 2014 och 2016 på ort och ställe. Framtiden är oerhört ljus med spelare som Barkov, Rantanen och Laine i spetsen. Framtiden har aldrig varit ljusare och det har aldrig sett bättre ut för finsk hockey än vad det gör just nu. Det kommer att vara höjdpunkter och lågvattenmärken och visst svider det när det är motigt, men man måste förlora för att få känna glädjen också, slår Härenstam fast.

"Svenska guldet ingen överraskning"

Att Sverige vann VM-guldet i Danmark var i sig ingen överraskning för Härenstam som i sin roll som JVM-kommentator följt flera generationer av unga spelare växa fram tillsammans.

– Jag är inte förvånad. Generationen som nu var med och vann i Danmark började sin resa i Calgary på JVM 2012. Jag känner den generationen väl. Det är en homogen grupp som är väldigt prestigelös och både rollfördelningen och rollacceptansen är tydlig.

– Dessutom tycker de att det är så himla kul att få komma hem till Europa och få spela ihop igen, en hel del av det tillskrivs också förbundskaptenen Richard Grönborg.

Rikard Grönborg gormar.
Richard Grönborg är en framgångsfaktor i svensk hockey. Rikard Grönborg gormar. Bild: All Over Press Rikard Grönborg,Sveriges herrlandslag i ishockey

Härenstam hyllade också den svenska backbesättningen, NHL-spetskompetensen och trivseln i truppen under samlingarna som faktorer för framgång.

Han såg också väldigt mycket fram emot guldfirandet i Kungsträdgården på måndagseftermiddagen.

– Det kommer att vara hur mycket folk som helst ute idag, vädret är alldeles fantastiskt i Stockholm. Många spelare kommer att bära solglasögon och varför kan varje lyssnare lista ut själv, men det kommer att bli ett massivt firande. Jag förväntar mig åtminstone 10 000 – 15 000 personer på plats, tror Härenstam.

I den sista delen av Yle Sportens podd frångicks det sedvanliga frågekonceptet och istället fick veckans gäst Härenstam svara på fem snabba frågor.

Han fick ta ställning till fotbolls-VM, Champions League och NHL-slutspelet och även berätta varför hans stora passion i livet är Superpesis och Haminan Palloilijat.

Superpesis-redskap.
Chris Härenstam tycker om boboll. Superpesis-redskap. Bild: JUKKA RASIMUS/All Over Press Superpesis (Herrar),Solfjäder

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Varje vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och numera också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)