Hoppa till huvudinnehåll

"Det ser ut som om torkan fortsätter" - meteorologen varnar för skogsbrand

Midsommar 2014
Tänd inte lägereldar om varning för skogsbrand är i kraft. Midsommar 2014 Bild: Yle / Victoria Wirén öppen eld

Då risken för skogsbränder överstiger 4,0 på meteorologernas särskilda skogsbrandsskala utfärdas varningar. Redan nu gäller varningen nästan hela Finland och siffran på skalan blir bara högre de närmaste dagarna.

Meteorologernas skala för risken för gräs- och skogsbränder går i princip från 1,0 till 6,0.

Just nu ligger siffran mellan 4 och 5 i nästan hela Finland. Störst är risken i Egentliga Finland, Nyland, Birkaland, Mellersta Finland, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten.

De närmaste dagarna stiger siffran. Redan från och med tisdag kan faran för skogs- eller gräsbränder gälla hela landet.

Högt index i Södra Österbotten, senare också i resten av västra Finland

Det finns dessutom inga tecken på att vädret ska bli fuktigare.

- Det ser ut som om torkan fortsätter och indexet stiger de närmaste dagarna, så risken för skogsbränder ökar. Från och med tisdag ligger index på 5,6 i Södra Österbotten, där har vi inte uppmätt regn överhuvudtaget de senaste dagarna, säger meteorolog Nina Karusto vid Meteorologiska institutet.

Enligt prognosen blir indexet högre även på andra håll i västra Finland, inklusive Åland.

Kaffepanna på lägereld.
Vid torrt väder bör man hitta på andra sätt att koka kaffet än att göra det över en öppen eld i (eller nära) en skog. Kaffepanna på lägereld. Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen lägereldar,kaffepanna

När Karusto tittar på sina väderkartor kan hon inte se någon större lättnad på kommande för den som är rädd om skog och mark, så inga öppna eldar är tillåtna.

- Det är torrt de närmaste fem dagarna. Först i början av nästa vecka kan det regna lite lokalt främst i östra Finland, men det borde vara ganska rikligt med regn för att brandfaran ska bli mindre.

Eld.
Prognoserna är tillförlitliga endast några dagar framöver, så det är ännu för tidigt att säga om vi får bränna midsommarbrasor i år. Eld. Bild: Yle/Jonas Blomqvist flamma

Karusto påminner om att lägereldar och öppna brasor är förbjudna när faran för gräsbrände är stor.

- Det gäller att vara försiktig med elden, konstaterar hon.

Värme - på gott och ont

Den nämnda skogsbrandsskalan används sällan utanför Meteorologiska institutets korridorer och kontor. Den kommer till användning när institutet ska definiera risken för skogs- och gräsbränder.

För att få ihop indexsiffran beaktar man detaljer som hur mycket det har regnat de senaste dagarna, hur fuktigt det är i skogen, lufttemperaturen, hur mycket det blåser och om det eventuellt är åska på kommande.

Blåsten är inte i sig en faktor som kan få i gång elden, men vinden kan få elden att sprida sig mycket effektivt.

Skärmdump: Tilannehuone den 21 maj 2018 strax efter klockan 15.
Drygt tio markbränder (på finska: "maastopalo") på olika håll i Finland på mindre än två timmar. Bilden är en skärmdump från tjänsten Tilannehuone.fi som visar vad räddningsverken på olika håll i landet har fått för uppdrag. Skärmdump: Tilannehuone den 21 maj 2018 strax efter klockan 15. Bild: Skärmdump: Tilannehuone.fi Gräsbrand,skogsbränder

Som tidigare nämnt går skalan från 1,0 till 6,0, men i praktiken kan siffran bli ännu högre.

Nina Karusto förklarar att sådana extremfall gäller då har det varit torrt en lång tid och det blåser över 15 meter per sekund i vindbyarna. Även om det åskar vid torrt väder kan index stiga över 6,0.

Enligt Aamulehti har till exempel räddningsverken nytta av indexet. Bland annat räddningsverket i Birkaland har beslutat att låta ett flygplan spana efter skogsbränder varje gång det varnas för skogsbrand.

Majsolen har glatt många finländare, men det negativa med den somriga värmen är ett högt skogsbrandsindex.

- Det har varit varmare än det brukar vara så här års, det har lett till att vi har lite mera varningar än det brukar vara, säger Karusto.