Hoppa till huvudinnehåll

Finlands fotbollsflickor tredje bäst i Europa! Säkrade historisk VM-plats med vändning mot England

Finlands U17-flickor firar VM-platsen, EM 2018.
Finländskt segerjubel i Litauen. Finlands U17-flickor firar VM-platsen, EM 2018. Bild: Lehtikuva fotboll

Finland blir ett av tre europeiska länder i U17-VM i fotboll. De blåvita flickorna avslutade EM i Litauen med att vända underläge till seger mot England och säkrade VM-biljetten.

Finland har slutat trea i U17-EM i fotboll. Det blåvita landslaget besegrade England med 2–1 i kampen om tredjeplatsen, som i praktiken var en VM-kvalmatch.

Inga bronsmedaljer delas ut i EM, men Finland och England gjorde upp om den tredje europeiska VM-platsen bakom finallagen Tyskland och Spanien.

Och den platsen gick till Finland.

– Vi skämtade någon gång att ”tänk om vi spelar i VM!”. Inte trodde väl någon helt på det, men nu är det verklighet, säger anfallaren Aino Vuorinen till Yle Urheilu.

Vändning efter paus

England inledde målskyttet genom Jessica Park i den tolfte minuten men i andra halvlek vände Finland. Annika Huhta byttes in i paus – och nätade strax efter sidbytet på Aino Vuorinens passning.

Med en dryg timme på klockan gav Jenni Kantanen Finland ledningen efter Vilma Koivistos framspelning. Stunden innan hade engelska målskytten Park träffat stolpen.

Finland höll ut matchtiden ut och säkrade med en 2–1-seger för första gången medverkan i åldersklassens VM-turnering, som spelas i Uruguay i november.

Vi har visat att vi är en lika stor fotbollsnation som England― Anna Koivunen

– Jag är så stolt över vårt lag. Vi fick spänna oss ända till slut, men vi förtjänade det här, säger målvakten Anna Koivunen som hörde till de stora matchhjältarna.

– Vi har ett väldigt bra, sammansvetsat och uppmuntrande lag. Vi korrigerar varandras misstag och alla ger allt. Vi går in med stort självförtroende i varje match, för det här är fast i huvudet. Vi har visat att vi är en lika stor fotbollsnation som England.

I EM-finalen vann Spanien över Tyskland med 2–0 tack vare dubbla fullträffar av lagkaptenen Eva Navarro i den andra halvleken. Guldet var Spaniens fjärde i åldersklassen.


England – Finland 1–2 (1–0)
12. Jessica Park 1–0
46. Annika Huhta 1–1
61. Jenni Kantanen 1–2

Matchen bestod av två halvlekar på 40 minuter.

Läs mera:

U17-flickornas gulddröm i kras – kämpar fortfarande om plats i VM

Det var egentligen inte någon fråga om saken. Spanien var klart starkare i semifinalen på fredagskvällen – även om slutsiffrorna skrevs bara 1–0 tack vare en grym insats av målvakten Anna Koivunen. Nu väntar bronsmatch mot England för U17-landslaget.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Semifinalplatsen fixades efter dramatik – nu går Finland för guld i U17-EM: "Det här räcker inte"

Finlands U17-damer har imponerat i EM i Litauen. Två matcher återstår och allt är möjligt för de hungriga finländskorna som går upp mot Spanien i semifinalen.

Artikeln uppdaterad med citat klockan 18.35 och finalresultat klockan 21.30.