Hoppa till huvudinnehåll

Flossa, flaggkupp och Zlatanimitation – publikhav hyllade svenska guldhjältarna

Sverige firar VM-guld i ishockey 2018.
Sverige firar VM-guld i ishockey 2018. Bild: Henric Wauge/Stella Pictures/All Over Press Sveriges herrlandslag i ishockey

Sverige firade sina färska världsmästare med en storstilad fest i Kungsträdgården i centrala Stockholm i dag.

Efter bland annat ett besök hos kungafamiljen äntrade Sveriges guldlag från ishockey-VM scenen i Kungsträdgården. Tre Kronor erövrade sitt andra VM-guld på raken efter seger över Schweiz i finalen.

– Jag har jobbat med flera av spelarna i ung ålder. Att få se dem lyckas nu på seniornivå är fantastiskt, sa förbundskaptenen Rikard Grönborg uppe på scenen.

Lagkaptenen Mikael Backlund hade ansvar över att bära in VM-bucklan inför jättepubliken.

– Den är ganska tung, det var rätt svettigt på flygplatsen, säger Backlund till TV3 enligt TT. Det är ett gäng grymma grabbar. Oerhört bra karaktär och moral på gruppen.

– Det stödet vi haft där nere under hela turneringen är otroligt. Man har verkligen känt att vi haft publiken i Sverige med oss. Vad var det, 2,5 miljoner som kollade på finalen på tv? Det är helt fantastiskt, säger John Klingberg till TV4.

”Det är sån kärlek”

De svenska spelarna öste beröm över lagandan och gemenskapen inom laget. Hampus Lindholm konstaterade i TV4:s intervju att alla hela tiden kände sig välkomna, att ingen lämnades utanför.

– Vi hann inte vara tillsammans länge men hittade varandra väldigt snabbt. Vi är många runt samma ålder som varit med i samma juniorlandslag. Det klickade direkt, sa Anaheimbacken Lindholm.

– Man märkte hur glada alla var, det är sån kärlek. Och vi kan skratta, också under en VM-finaldag kan grabbarna komma in och smajla och skratta. Det är såna saker som gör att man känner att man har det lilla extra.

Zibanejad imiterade idolen

Svenskarna bjöd på sig själva på ”Kungsans” scen. Rickard Rakell och John Klingberg ”flossade”, medan Mika Zibanejad imiterade fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic (se klippen nedan).

– Jag försökte bara härma honom och någon tyckte det var likt, så jag har jobbat på den. Jag gillar att härma dialekter, men Zlatan är väl lite speciell. Det är ju en idol, förklarade Zibanejad till Aftonbladet.


Ett annan mindre väntat påhitt under guldfirandet levererade Jacob de la Rose. När Mattias Ekholm klev fram för att bli intervjuad på scenen smög de la Rose fram en Leksandflagga.

Ekholm har ett förflutet i Mora och de la Rose i Leksand – två rivaler uppe i Dalarna. Ekholm verkade inte alltför road utan kastade iväg flaggan.

I övrigt var det idel leenden hos de firade världsmästarna. Se bilder från Kungsträdgården här (SVT).