Hoppa till huvudinnehåll

Fullbordade makalösa vändningen: Tim Sparv dansk mästare – Teemu Pukki lämnar Bröndby med silver

Tim Sparv, Midtjylland 2018.
Tim Sparv firar danskt ligaguld. Tim Sparv, Midtjylland 2018. Bild: Yle/Tomi Hänninen Tim Sparv

Midtjylland med tre finländare i laget har korats till mästare i den danska herrligan i fotboll. Detta efter en otrolig comeback under de sista omgångarna – som kulminerade i kvällens seger.

Bröndby IF såg länge ut att marschera mot sin första titel i Superligan på tretton år. Avståndet till serietvåan FC Midtjylland med fyra omgångar kvar var fem poäng, i praktiken sex tack vare Bröndbys betydligt bättre målskillnad.

Men när säsongen i kväll blåstes av firade Tim Sparvs, Markus Halstis och Kaan Kairinens Midtjylland mästerskapet, medan Teemu Pukkis och Paulus Arajuuris Bröndby fick nöja sig med silver.

Sparv i startelvan

Bröndby har vikit ner sig rejält under de senaste veckorna medan Midtjylland – som funnit en fantastisk vårform – ångat på. I den näst sista omgången klev Midtjylland förbi och i kväll säkrades guldet.

Midtjylland besegrade Horsens med 1–0 på hemmaplan tack vare mål av Marc Dal Hende med en knapp timme på klockan och fick samtidigt se Bröndby tappa nya poäng (1–1 hemma mot Aalborg).

Sparv byttes ut under slutminuterna, medan Halsti satt på bänken och Kairinen på läktaren. För Bröndby spelade Arajuuri fulla minuter, medan Pukki blev utbytt efter 51 minuters spel.

Pukki lämnar Bröndby

Midtjylland lade beslag på titeln med fyra poängs marginal till Bröndby, som i sin tur hade en lucka på hela 22 poäng till trean FC Nordsjælland.

Mästerskapet var Midtjyllands andra. Den första kom säsongen 2014-2015 – sedan dess har gulden gått till årets fyra FC Köpenhamn.

Tidigare i dag blev det klart att Teemu Pukki lämnar Bröndby efter fyra säsonger i klubben. Pukki nätade 17 gånger denna säsong och slutade delad tvåa i skytteligan.

Pukki och Bröndby förhandlade om en förlängning i ett och ett halvt år, men kom aldrig överens. Sammanlagt gjorde Pukki 55 mål i Bröndbytröjan.

Läs mera:

Otroligt danskt mästerskapsdrama – Tim Sparvs Midtjylland nära fotbollsguldet efter sen Bröndbykollaps

Vid månadsskiftet återstod endast fyra omgångar av den danska ligan. Bröndby hade 78 poäng och en klart bättre målskillnad än tvåan Midtjylland på 73 poäng, i praktiken ett försprång på 6 poäng. Tre omgångar senare är det ändå Midtjylland som har ena handen på den danska fotbollsbucklan inför måndagens avgörande.

Läs mera:

Bröndbyilska över att Sparv slapp utvisning i toppmötet: "Mycket roligt, jag har alltid gillat dansk humor"

I den danska fotbollsligan kunde Teemu Pukkis och Paulus Arajuuris Bröndby i praktiken säkra mästerskapet genom att hemmabesegra Tim Sparvs Midtjylland. Midtjylland lyckades ändå vinna och nu är mästerskapsstriden i stället vidöppen. Känslorna gick heta efter att Sparv slapp utvisning i den andra halvleken.

Läs också