Hoppa till huvudinnehåll

Haula & Vegas i Stanley Cup-final: "Jag får kalla kårar bara av att tänka på det"

Vegas Golden Knights firar.
Vegas Golden Knights har haft mycket orsak att fira. Vegas Golden Knights firar. Bild: All Over Press Vegas Golden Knights

Erik Haulas säsong i det NHL-debuterande "ökenlaget" Vegas Golden Knights har varit fantastisk från första början. Den 29 maj kör Stanley Cup-finalerna i gång, en finalserie där överraskningslaget Vegas möter vinnaren i matchparet Tampa Bay Lightning – Washington Capitals.

Klart är att Finland representeras av endast en spelare, Erik Haula, i Stanley Cup-finalen. Den 27-årige Haula är Vegas enda finländare och i de två semifinallagen i öst spelar inga finländare.

– Jag får kalla kårar bara av att tänka på det, säger Haula till Yle Urheilu om att snart få spela i Stanley Cup-finalen.

Det var knappast särskilt många som innan säsongen tippade att debutlaget Vegas skulle ta sig till slutspelet, än mindre till Stanley Cup-final.

Imponerande facit

Men laget som håller till i Las Vegas har gått från klarhet till klarhet. I grundserien samlade laget femte mest poäng och i slutspelet har Vegas varit ännu starkare.

I första playoffsomgången besegrade man Los Angeles Kings med 4–0. I andra omgången föll San Jose Sharks med 4–2 och i semifinalen var Vegas bättre med Winnipeg Jets med klara 4–1.

– Vi får försöka njuta av det här en stund, åtminstone under flygresan. Det är en otrolig känsla. Faktum är ändå att det är den känslan som kan upplevas efter finalserien som är orsaken till att vi spelar, säger Haula.

– Det är det man har drömt om sedan man var barn.

I Stanley Cup-finalen vars första match spelas den 29 maj står endera Tampa Bay Lightning eller Washington Capitals för motståndet. Capitals vann de två första matcherna i semifinalserien, men därefter har Tampa vunnit tre matcher i rad och har matchboll om en finalbiljett.

– Ilskan måste snart hittas igen oberoende av vem vi möter, säger Haula.

Erik Haula gör sin femte NHL-säsong. De fyra första säsongerna spelade han för Minnesota Wild, men inför säsongen 2017–2018 flyttade han – i likhet med många andra "övergivna" spelare – till det nya expansionslaget från Las Vegas. Det är första gången Haula får spela i Stanley Cup-final.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport