Hoppa till huvudinnehåll

I Sverige testar mataffärer att panta plastpåsar - försäljningen av nya påsar har minskat

En grön papplåda med texten "Panta dina plastpåsar här!"
I kassan får man visa upp hur många plastpåsar man vill panta, och sedan dras en krona av per påse från inköpen. Hemköp betalar inte ut pengar, utan panten dras alltid av från det man handlar i affären. En grön papplåda med texten "Panta dina plastpåsar här!" Bild: Yle plast,plastpåsar,Hemköp,återvinning,återvinningsmaterial

I Sverige har en livsmedelskedja börjat betala pant för gamla plastpåsar. Pantsystemet ska öka återvinningen av plast, men ännu är panten ganska okänd bland kunderna.

I Hemköps affär på T-Centralen i Stockholm kan kunderna panta sina gamla plastpåsar. För varje pantad plastpåse får de en krona, ungefär 10 cent.

- Jag tycker att det verkar väldigt smart, så man inte slösar och slänger påsarna i onödan, säger Sara Lindmark, som själv inte hört om panten tidigare.

Porträttbild på Anna Kleinwichs Magnusson.
Anna Kleinwichs Magnusson försöker undvika plast. Porträttbild på Anna Kleinwichs Magnusson. Bild: Yle porträtt
Porträttbild på Sara Lindmark.
Sara Lindmark kan också tänka sig att börja panta plastpåsar. Porträttbild på Sara Lindmark. Bild: Yle porträtt

I den här affären är de gröna papplådorna för pantade plastpåsar nya och därför är det ännu många kunder som inte känner till plastpanten.

- Det är jättebra, verkligen! Det är toppen om man kan få bukt med all plast. Jag har sett hemska bilder på haven som översvämmas av plastpåsar, säger Anna Kleinwichs Magnusson.

Magnusson försöker själv minska på användningen av plast, men säger att det inte är så lätt att komma ihåg att ta med tygpåse till butiken.

Pantade påsar bli nya påsar

Livsmedelskedjan Hemköp började med plastpanten för ett år sedan och den fungerar nu i ungefär 20 affärer i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund.

- Vi har tagit initiativet med pant på plastpåsar för att uppmärksamma hur vi använder plastpåsar i vardagen. Man behöver inte alltid ta en ny plastpåse då man går och handlar, de går alldeles utmärkt att återanvända, säger Elin Jarl, pressansvarig på Hemköp.

Porträttbild på Elin Jarl, pressansvarig på Hemköp.
"När man har återvänt sin plastpåse så många gånger man vill och kan, så hjälper vi till med återvinningen", säger Elin Jarl på Hemköp. Porträttbild på Elin Jarl, pressansvarig på Hemköp. Bild: Yle Hemköp

Affärerna tar endast emot Hemköps egna plastpåsar, eftersom de då vet vilket material de innehåller. Påsarna återvinns sedan och blir nya plastpåsar.

Också två andra livsmedelskedjor i Sverige är intresserade av plastpanten, men de har ännu inte tagit något beslut om att börja panta.

- Vi hoppas att det här blir ett nationellt pantsystem där vi återvinner plast och plastpåsar på ett enkelt sätt i matbutikerna. Vi välkomnar att fler hakar på det här initiativet, säger Jarl.

Försäljningen av nya påsar har minskat

Enligt Jarl har Hemköp fått många positiva kommentarer av både kunder och medarbetare om att det här är ett enkelt sätt att återvinna plastpåsarna. Hon medger ändå att det kommer att ta ett tag innan alla har lärt sig hur plastpanten fungerar.

- Men i den butik där panten varit igång under ett år har vi pantat närmare 4500 påsar och också försäljningen av nya påsar har minskat i den här butiken. Vi har sett att det fungerar, säger Jarl.

Flera damer i kö vid en kassa i en livsmedelsaffär.
Flera damer i kö vid en kassa i en livsmedelsaffär. Bild: Yle kassaexpediter,livsmedelsbutik

- Många använder plastpåsar som soppåsar, tror du att det här kommer att ändra?

- Många tror att man återvinner sin påse då man använder den som soppåse, men då går den till förbränning. Det bästa man kan göra både för miljön och plånboken är att återvinna plasten. Och det är det hela initiativet handlar om, att vi ska göra det enkelt för kunden att återvinna.