Hoppa till huvudinnehåll

KSML: Berner utlovar fler föränderliga hastighetsbegränsningar - "måste utnyttja digitaliseringens möjligheter"

Anne Berner
Anne Berner Bild: Yle Anne Berner

Trafik- och kommunikationsminister Anne Berner (C) vill öka antalet digitala hastighetsskyltar så att begränsningssiffran kan ändras i takt med väder eller trafiksituation.

- Vi måste utnyttja den teknologi som står till vårt förfogande för att förbättra trafiksäkerheten. Digitaliseringens möjligheter är många. Tekniken utvecklas och man kan också skicka trafiksäkerhetsdata direkt till bilistens eget fordons kontrollapparater, säger Berner till Keskisuomalainen.

Den nya trafiklagen kräver mer digitalisering och utnyttjande av den, säger Berner, så att placera ut många fler digitala trafikmärken är ett av de mest praktiska och synliga åtgärderna som kommer med lagstiftningen.

Skyltarna ska ändra hastigheten som visas på situationsbasis; på grund av väderförhållanden eller trafiksituationen. Det här ska förbättra trafiksäkerheten, då bilisterna får köra enligt bästa förhållanden.

Berner lovar också fler tavlor som ska visa bilistens faktiska hastighet.

I intervjun med Keskisuomalainen diskuterar Berner också tågtrafiken, vars konkurrensutsättning hon är säker att kommer leda till ekonomisk tillväxt, och flygtrafiken och inrikesflygplatsernas bevarande som hon ser som viktigt.